Dådet vid Kärleksudden: Rättegången inledd

Mannen i 20-årsåldern misstänks för flera attacker med hammare mot slumpvis utvalda offer i Norrviken. Han ska ha velat leva ut sin önskan att ”släcka någons liv”. Och i februari i fjol var det nära då en kvinna i 70-årsåldern hamnade i koma med krossad skalle efter en rad hammarslag.

  • Publicerad 07:36, 11 mar 2020

Lokaltidningen Mitt i har tidigare om mannen i 20-årsåldern som står åtalad för försök till mord för den brutala attacken mot en kvinna vid Kärleksudden den 26 februari 2019.

Hammaren som den misstänkte gärningsmannen hade innanför jackan när han greps i Norrviken i höstas. Foto: Polisen

Han misstänks dessutom för en rad andra slumpvisa attacker, de flesta i Norrviken där han ska ha gömt en eller flera hammare i skogen, som han har hämtat när han har bestämt sig för att utföra nya angrepp.

Förnekar försök till mord

Utöver försök till mord finns grov fem åtalspunkter: Misshandel, försök till rån, försök till grov misshandel alternativt olaga hot, förberedelse till grov misshandel och barnpornografibrott.

Mannen har erkänt alla handlingarna, men han förnekar försök till mord när det gäller kvinnan vid Kärleksudden.

Karta över Sollentunaholm, även kallad Kärleksudden, där kvinnan i 70-årsåldern hittades medvetslös och blodig med svåra skallskador den 26 februari i fjol. Illustration: Polisen

I polisförhör har han uppgett att han förstod att om han slog henne en gång till med hammaren i huvudet så skulle hon dö – och att han bestämde sig för att låta bli.

”Rört upp mycket känslor”

– Det är väldigt skönt att det blev åtal nu, han har varit häktad länge och det här är ett mål som har väckt mycket uppmärksamhet och rört upp mycket känslor, säger den misstänkte gärningsmannens försvarare Mikael Westerlund.

Här, intill gångstigen vid vattnet på Kärleksudden, hittades kvinnan som gärningsmannen hade slagit i huvudet med en rad hammarslag. Foto: Polisen

Först satt den misstänkte häktad från den 22 maj och en bit in i augusti då han försattes på fri fot. Detta trots att det fanns en del som tydde på att han var skyldig.

– Nja, det var i alla fall väldigt långt ifrån ett åtal då, säger Mikael Westerlund.

Släpptes på fri fot – slog till igen

Men bara en dryg månad senare slog mannen till igen, två gånger, i Norrviken. Den andra gången, den 1 oktober, var två poliser på plats och mannen greps på nytt.

– Efter det har han påbörjat ett samarbete med utredarna, på hans eget initiativ. Ett samarbete som har varit direkt avgörande för att allt skulle klaras upp, säger Mikael Westerlund.

Har han någon egen vinning av det?

– Vi har ingen plea bargain som i USA, man kan inte förhandla med åklagaren, men däremot kan man få viss strafflättnad. Som jag ser det är det här ett skolboksexempel på när man kan åtnjuta det och få kompensation för att på ett avgörande sätt ha medverkat i utredningen.

Rättegången inleds alltså i dag i Attunda tingsrätt. Ytterligare tre rättegångsdagar är planerade – den 17, 18 och 25 mars.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Flicka knivhögg sin faster efter bråk om pannkakor

Nyheter Fastern fick fly in till granne där hon ringde polisen En tonårsflicka har dömts för misshandel och olaga hot efter att hon hotat, bitit och knivhuggit sin faster i armen.lördag 28/11 8:15

Mellanstadiet på Kärrdalsskolan stänger i nästa vecka

Nyheter Sjukfrånvaro på nära 50 procent i personalen I nästa vecka är det distansundervisning som gäller, åtminstone måndag–onsdag, för mellanstadieeleverna på Kärrdalsskolan. Det beslutade utbildningsnämndens ordförande Soley Aksöz Lithborn (M) i dag....fredag 27/11 16:19