JOBB. Mikaela Kindblom har skrivit om yrkesroller på bioduken. Foto: Leif Oldenburg

Då var hembiträdet hjälte

Plötsligt dök hon upp på filmduken och blev något av en hjälte – alltid lika sympatisk och rättrådig. Hembiträdet är en roll som lyfts fram när Filmstaden Kultur visar hur folkhemmets olika yrkesgrupper presenterades i svensk film.

  • Publicerad 10:27, 15 mar 2019

Filmerna avspeglade dåtidens politiska debatt.

GENOMBROTT. Rollen som hembiträdet Helga i "Vi som går köksvägen" gjorde Tutta Rolf till stjärna. Bilden är från en annan film, "Ombyte förnöjer". Foto: Arkiv

Temat pågår under hela året med klassikervisningar, berättarkvällar och en fotoutställning i Portvaktsstugan.

Det handlar om allt ifrån arbetare och springpojkar till lärare och handelsresande. Märkligast är kanske den roll som hembiträdet kom att spela i svensk film under 1930- och 1940-talet.

– På den tiden fanns det flera hundratusen hembiträden, berättar filmhistorikern Mikaela Kindblom.

Hembiträdena fanns överallt i det framväxande svenska folkhemmet – inte bara på herrgårdar och i paradvåningarna på Östermalm. Men det var en yrkesgrupp helt utan rättigheter. Ingen reglerad arbetstid, inga semestrar och hård social kontroll.

Politisk debatt

Hembiträdena, eller pigorna som de ofta kallades, blev en politisk fråga i början på 1930-talet och snart avancerade de också från biroller till stjärnstatus på filmduken. Flera av dåtidens kvinnliga skådespelare specialiserade sig på hembiträdesroller. Dagmar Ebbesen är kanske den mest kända och hon har också fått en gata uppkallad efter sig i Filmstaden.

– Filmerna avspeglade dåtidens politiska debatt. Hembiträdet var alltid sympatiskt och exempelvis Dagmar Ebbesen spelade ofta rollen som räddande ängel i tilltrasslade situationer, berättar Mikaela Kindblom.

1944 fick hembiträdena en egen lag som reglerade deras arbetstider och samtidigt försvann också yrkesgruppen från stjärnrollerna. Efterkrigstidens kvinnor på filmduken skulle sköta hemmet på egen hand – och gärna hinna med att göra karriär vid sidan av hushållsarbetet.

Pågår hela året

Fotoutställningen om folkhemmets yrkesgrupper på film pågår i Portvaktsstugan hela året.

Mer information om berättarkvällar och klassikervisningar finns på hemsidan Filmstaden Kultur.

GATA. Dagmar Ebbesen har fått en gata i Filmstaden uppkallad efter sig. Foto: Leif Oldenburg