Då var biltvätt ingen barnlek

Vår krönikör berättar om hur han skolades till biltvättare vid Ulv­sundasjöns strand.

  • Publicerad 01:15, 21 jun 2017

Att vara sex år och få hjälpa pappa att tvätta bilen, en Volvo PV 444, var en stor upplevelse. Denna händelse skulle inträffa vid Ulvsundasjöns strandkant, ungefär mellan Bergdalsvik och Pumphuset vid Furuberg.

Biltvätten anlades 1959 av Max och Monica Wibom på Hufvudsta gård. Den bestod av två gröna plåtlådor som innehöll pumpar och därtill slangar att spola av bilarna med. Mycket modernt för den tiden. Det kostade en krona för tjugo minuters spolning.

Eftersom affärerna gick bra utökades tvätten med fyra pumplådor. Det behövdes eftersom bilar tvättades nästan dygnet runt. Men så 1966 upphörde verksamheten.

Innan dessa moderniteter kom på plats användes det egna hinkar försedda med ett snöre kring handtaget på hinken. Man slängde ut hinken i Ulvsundasjön och håvade upp den med det mörka vattnet i. På detta sätt gick det att både schamponera och skölja av bilen.

Sommaren 1961 var det dags för mig att bli invigd i denna då manliga syssla. Pappa skulle lära ut grunderna i hur man tvättar en bil på rätt sätt. Allt gick bra efter ritningar och anvisningar ifrån pappa, ända tills det var dags att skölja av den då löddriga Volvon.

Jag fick för första gången själv gå ner till strandkanten för att hämta sköljvattnet. Stolt som få, gick jag bärandes på den röda plasthinken och närmade mig försiktigt den ganska branta kanten ner till vattnet för att genomföra uppdraget på bästa sätt.

Men en sexåring är inte alltid så försiktig, särskilt vid viktiga uppdrag. Självklart så halkade jag på de våta stenarna och därmed fyllde jag båda stövlarna och den röda hinken upp till bredden med Ulvsundasjöns kalla vatten.

Vad pappa tyckte om det tilltaget kommer jag inte ihåg eller så har jag förträngt de bannor och osande eder som förmodligen blev en följd av min lilla olycka.

Men bilen blev till slut tvättad och avsköljd. Dessutom blev den avtorkad med ett sämskskinn.

Trots mitt missöde så fick jag följa med fler gånger och blev med tiden och åren en hygglig biltvättare vid Ulvsundasjön.

Ett tack till Max och Monica Wibom för att ni startade denna tvättanläggning. För hur hade det gått att få lära sig att tvätta bilen utan er?