VALBORGSSTÄMNING? I april slår grannilskan i taket. Foto: Mostphotos

Då störs vi mest av våra grannar

Att våren anländer är inte bara en klang och jubelföreställning. Irritationen mot våra grannar ökar också.

  • Publicerad 06:15, 26 mar 2022

Folk är ute mer. Vårkänslorna kommer

Nyårsafton är ett klassiskt datum då grannosämjan brukar vara hög. Men det är fyra månader senare som klagomålen mot intillboende slår i taket. Det visar en ny kartläggning från Sveriges Bostadsrättscentrum, SBC, med hjälp av statistik från Svenska Störningsjouren.

Varför april, kan man undra.

Therese af Jochnick, chefsjurist på SBC, vet varför.

– Folk är ute mer. Vårkänslorna kommer, samhället öppnar upp och man rör på sig på ett helt annat sätt, vilket orsakar större störningar mellan grannar, säger hon.

Grann-ilska över polisens sena firmafest

Exempelvis Valborg är en högtid som innebär ett hårt tryck på Störningsjouren, eftersom högtiden brukar firas ordentligt.

Sedan 2013 har antalet utryckningar blivit fler för varje år. 2021 blev ett rekordår sett till antal klagomål mellan grannar.

– Under pandemin har svenskarna tillbringat mer tid i hemmet vilket resulterat i att anmälningar om störande grannar skjutit i höjden. Bostaden har fungerat som ett hemmakontor för många vilket gjort att ljud från grannarna upplevts störande även under dagtid, säger Therese af Jochnick.

Fler och grövre störningar

Kartläggningen visar också att störningar har ökat för varje år.

– Nyligen hanterade vi ärenden som både innehöll skjutning och kniv, vilket självklart är obehagligt för alla inblandade. Trenden är helt klart att störningar ökar i föreningarna.

September brukar vara den lugnaste månaden.

Flygande golfbollar oroar i villaområde

Enkät. Hur är dina grannar?

Anna Kressner Foto: Eira Desax

Anna Kressner 56 år, Västertorp:

– Jag har jättebra grannar nu. På mitt förra boende var det annat. Jag bodde i en trea och grannarna ovanför mig, som också bodde i en trea, brukade bjuda hem 50–60 personer på fest. Taxibilarna bara rullade in. Det var så mycket folk att min taklampa gungade! Vill man bjuda så mycket folk tycker jag att man kan boka en lokal.

Florian Lindgren Muslijaj, Amanda Lindgren Muslijaj, Livia Oiarz. Foto: Eira Desax

Amanda Lindgren Muslijaj 32 år med bonusdottern Livia Oiarz och sonen Florian Lindgren Muslijaj:

– När dom knackade på mitt i natten och ville låna en tändare. Då blir man inte så glad. Vi har en festprisse till granne som ofta har mycket vänner över. En gång spydde någon från balkongen, det var inte heller så trevligt. Däremot har vi en annan väldigt trevlig och hjälpsam granne!

Lisa Skarga, Jonathan Arns Foto: Eira Desax

Lisa Skarga, 23 och Jonathan Arns 24:

– Jag har en äldre farbror till granne som varje dag sover på eftermiddagen. Han har kommit och klagat på att jag smäller i dörren när jag kommer hem från jobbet. Jag har bott där i ett år och han kom först nyligen och klagade. Jag hade föredragit att han sa till direkt i stället för att bygga upp sin ilska, säger Jonathan.

– Bortsett från att mina grannar borrar i väggen då och då så har jag haft väldigt tur. Ingen stör mig just nu. Det är extra skönt med lugna grannar när man har varit hemma mycket under pandemin, säger Lisa.

Anila Kila Foto: Eira Desax

Anila Kila 50 år, Rinkeby:

– Jag har bott i Grekland i 20 år. Där fick jag ringa polisen en gång när mina grannar bråkade. Det var inte så roligt men löste sig när polisen kom. Nu bor jag i Rinkeby sedan två år. Jag tycker stämningen är väldigt bra där. Har inte haft några grannar att klaga på än så länge.