Så här är kvarter 6 tänkt att se ut enligt visionsskissen från 2016. Veidekke är byggherre. Foto: Engstrand och Speek

Då startar Södermalms största bostadsbygge

Varför händer inget vid det gamla industrikvarteret Persikan på östra Södermalm, undrar boende? Det gör det visst, meddelar staden. Här är vad som är på gång i nya jättekvarteret.

  • Publicerad 12:35, 24 okt 2019

I det gamla industrikvarteret Persikan på östra Södermalm, där SL:s bussdepå tidigare legat, ska Stockholms stad tillsammans med sju byggherrar bygga nya bostadskvarter med cirka 1 240 lägenheter.

En vandring genom Barnängen i förvandling

Rivningen av bussdepån blev klar i somras, men boende som hört av sig till SödermalmDirekt undrar varför arbetet stått still sedan dess?

Det har det inte, meddelar staden. Men området är stort och därför kan boende i området märka av arbetena olika mycket under byggets gång, enligt exploateringskontoret.

Ny plan för förfallen 1700-talsgård på Södermalm

Just nu pågår arbetet främst i den norra delen av området där staden spränger för de nya gatornas sträckning: förlängning av Bondegatan och Barnängsgatan, samt den blivande Emelies gata. Under hösten ska det även blir ledningsarbeten på Emelies gata.

Till våren går arbetet sedan in i nästa fas. Då tillträder byggherrarna marken och bostadsbygget kan starta på allvar. Men allt kommer inte ske på en gång. Troligen är mittenkvarteren, med Stockholmshem och Svenska bostäders projekt först ut.

Och när är hela projektet klart?

– Vi kommer ha byggstarter ända fram till 2022 och generellt kan det ta upp till tre år att bygga såna här stora kvarter. Så 2025 som tidigast, om allt går enligt plan, säger Anna Ingels, kommunikatör på exploateringskontoret.

Här är nya området

Sju nya bostadskvarter med totalt ca 1 240 lägenheter. (665 hyreslägenheter och 575 bostadsrättslägenheter)

Två nya förskolor med totalt 10-12 avdelningar.

Ett gång- och cykelstråk genom området ska knyta ihop kvarteren.

Lokaler i kvarterens bottenvåningar för butiker, bland annat en större livsmedelsbutik, och annan service.

Visa merVisa mindre