För dem som pendlar till Kårsta gäller det att bita ihop mellan april och november. På andra sträckor blir det mindre störningar. Foto: Åsa Sommarström

Då stängs Roslagsbanan av 2020

I år blir det riktigt stökigt i pendeltrafiken i Stockholm. Resenärer på Roslagsbanan är inte skonade – särskilt tufft blir det för dem som pendlar på Kårstalinjen. – Det får gå,säger pendlaren Jörgen Nyström från Nivsta

  • Publicerad 06:00, 10 jan 2020

”Som att stammbyta och renovera köket samtidigt” sa trafikregionrådet Kristofer Tamsons (M) i höstas när han beskrev kommande arbeten i kollektivtrafiken.

För alla er som inte renoverat på länge betyder det helt enkelt: en stökig tid. Och 2020 är året då mycket ska hända.

– Det här blir året då vi märker av att vi går in i den största upprustnings- och utbyggnadsfasen i SL-trafiken sedan 1960-talet. Det är nu som vi på allvar kommer börja spränga för den nya tunnelbanan, som den nya tvärbanan till Kista växer fram och nya tunnelbanetåg rullar ut i trafiken för första gången på över 20 år, säger Kristoffer Tamsons.

Stök i trafiken närmaste åren när SL bygger om och bygger ut

För resenärer som pendlar betyder det ersättningsbussar, förseningar, färre tåg och en stor portion tålamod, särskilt för dem som åker på Kårstalinjen.

 Kårstalinjen avstängd från april till november för ombyggnad och för att man ska lägga dubbelspår. Foto: Åsa Sommarström.

En av dem är Jörgen Nyström från Nivsta som jobbar inne i stan, på skolan Östra real. 

– Jag tar Roslagsbanan från Frösunda till Östra. Det är klockrent. Inget slår tåget. Det är lugnt och skönt. Ingen stress. När banan är avstängd blir det nog att jag tar bilen till Vallentuna och 608:an därifrån till Humlegården, säger han. 

Att tågen ställs in en stor del av året tar han med ro:

– Det får gå. Men jag litar inte riktigt lika mycket på bussarna som på tåget.

Stängt i över ett halvår

De planerade störningarna ser ut såhär, enligt SL.

 5 april är sträckan Visinge-Kårsta stängd. (Den 6 april börjar tågen söderifrån/söderut att stanna/starta i Täby Kyrkby)

6 april till och med 8 november är sträckan Täby kyrkby – Kårsta avstängd (grundavstängning) Trafiken återupptas den 9 november.

10 april  t.o.m.14 april är hela Roslagsbanan avstängd.

15 april t.o.m. 18 april är sträckan Åkers Runö – Österskär avstängd. Trafiken återupptas den 19 april. (eftersom hela Roslagsbanan är avstängd 10-14 april kan man säga att sträckan Åkers Runö-Österskär är avstängd från och med den 10 april till och med den 18 april)

31 oktober t.o.m. 1 november (preliminärt) vänder tågen åter i Visinge. Alltså Visinge – Täby Kyrkby stängs eller om man så vill: Visinge – Kårsta eftersom grundavstängningen då fortfarande pågår.

Eventuella uppdateringar sker på sajterna sl.se och på projektsidan på sll.se