Husen byggs intill Norrtulls tullhus. Foto: Pekka Pääkkö

Då ska kvarteren vid tullhusen vara klara

Stockholms stad har beslutat om markanvisning för över 200 lägenheter och kontor i östra Hagastaden. Men än kvarstår frågan om KFUM:s idrottshall.

  • Publicerad 15:21, 19 dec 2017

Det är HSB och SKB som ska bygga husen. Hälften, cirka 100 lägenheter, blir hyresrätter och resten bostadsrätter. Omkring 10 000 kvadratmeter ska bli kontor.

Nyligen beslutade exploateringsnämnden om markanvisning. Det innebär att byggherrarna har rätt att bebygga marken. Om allt går enligt planerna ska husen börja byggas 2020 och vara inflyttningsklara 2022.

Har orsakat bråk

HSB planerar att bygga bostäder i ett så kallat jubileumshus – för att fira sitt 100-årsjubileum.

– De har aviserat en högre byggnad, men den exakta utformningen är inte huggen i sten. Men det är klart, eftersom det är ett jubileumshus kommer det att påverka husets karaktär, säger Stefan Hansson, ny ordförande i exploateringsnämnden.

En illustration visar var de nya husen ska placeras. Men formen kan ändras.

De 200 lägenheterna ingår i stadens planer för Östra Hagastaden, som innehåller sammanlagt 350 bostäder, en skola, ett LSS-boende och ett äldreboende. Planerna har orsakat en bitter strid mellan oppositionen och majoriteten, som har olika åsikter om den östligaste tomten. Oppositionen, med stöd av MP, vill använda tomten för att ge plats åt KFUM:s idrottsarena. Majoriteten, däremot, anser att idrottsarenan inte får plats.