I väntans tider. I sommar ska Bergholmsskolan rivas. Foto: Sisab

Då rivs öde skola i Bagarmossen

Bergholmsskolan i Bagarmossen drabbades av en brand i måndags. Inom kort ska skolan – som är utrymd sedan årsskiftet – jämnas med marken.

  • Publicerad 12:45, 30 apr 2019

En brand bröt ut i idrottshallen i Bergholmsskolan i måndags. Efter ett par timmar kunde räddningstjänsten släcka branden som främst skedde i vindsutrymmet, vilket Dagens Nyheter först kunde berätta. Man har även kunnat konstatera att branden var anlagd.

I lokala facebook-grupper har det spekulerats i vad som pågår i skolbyggnaden, som står övergiven och tom. Svaret är att den väntar på rivning. Tomt har det det varit sedan årsskiftet då den senaste hyresgästen friskolan Al-Zahraaskolan fick lämna skolan, som byggdes 1959.

Så här ska Bagis och Skarpnäck byggas ihop

Enligt fastighetsägaren Sisab är rivningen, som görs för att göra plats åt nya bostäder, nära förestående.

– Vi har fått ett beslut om rivning men väntar på ett särskilt tillstånd för att riva ett gammalt skyddsrum som finns i skolan, säger Thomas Pella Bergsell, pressansvarig på Sisab, som hoppas att rivningen kan vara igång i slutet av sommaren. När man väl börjat riva beräknas det ta 3-4 månader att återställa marken.

Det innebär att skolan fortsätter stå tom ett i några månader till, och Sisab är medvetna om att det varit "en del problem" med obehöriga personer som uppehåller sig i lokalen.

– Där har vi hjälp av bevakningsbolag och polisen med att hålla koll framöver, säger Thomas Pella Bergsell.