Ska rivas. Det gamla nedgångna huset på Lövholmen ska rivas, helst så snart som möjligt om ägaren Skanska får bestämma. Foto: Ebba Rosencrantz

Då rivs nedgångna huset i Gröndal

Nerklottrad med trasiga rutor. Snart ska den nedgångna gamla fabriken på Lövholmen rivas.

  • Publicerad 16:40, 1 aug 2016

Om du passerat Trekantens tvärbanestation har du inte kunnat undgå den stora, ljusgula fabriksbyggnaden som idag är både nerklottrad och har krossade rutor.

Den skamfilade byggnaden ligger precis bakom hållplatsen och är en gammal färgfabrik från 1964. Byggnaden ägs av Skanska och är en del av den 22 000 kvadratmeter stora fastighet som de äger på Lövholmen.

Men snart kan både den gamla fabriken och en hel del av områdets andra byggnader ryka. Planerna för Lövholmen innebär en flytt av Cementas cementdepå och att stora delar av den gamla industrimiljön ska rivas för att ge plats för bygget av en ny stadsdel och 2 000 nya bostäder.

Vill riva

Redan förra hösten ville Skanska riva det gamla huset och skickade in en ansökan om rivning som de sedan tvingades dra tillbaka.

– Vi vill riva huset så fort som möjligt men det kan vi inte göra just nu. Orsaken att vi drog tillbaka rivningsansökan är att staden i dagsläget inte kan fatta beslut om rivning innan planprocessen för området kommit längre eftersom fastigheten är grönklassad av Stadsmuseet, säger Oskar Kurasz, marknadsområdeschef på Skanska.

Gör plan för området

Just nu jobbar staden och fastighetsägarna på att ta fram en strukturplan för området, ett slags förarbete inför att ta fram en ny detaljplan. Förhoppningen är att vara klar med det under hösten och sedan kunna börja jobba på en ny detaljplan.

– Vi hoppas på att i bästa fall kunna söka nytt rivningslov i höst. Då kanske vi kan genomföra rivningen redan till årsskiftet. Vi vill gärna riva huset så fort som möjligt då det också är en säkerhetsfråga med tanke på husets nuvarande skick. Du ser ju hur huset ser ut och vi får väldigt mycket ovälkommet besök på kvällar och helger. Vi får besök av olika människor som klottrar, festar och vistas där.

Får ni mycket klagomål på huset?

– Nej, vi får inte så mycket klagomål, det är mer vi själva som vill få bort byggnaderna för att kunna gå vidare med planerna och förberedelserna inför dem.