"Jag älskar idrott och stora evenemang", säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) och tycker det är bra att Stockholm gör en förstudie om vinter-OS 2026. Foto: Andreas Jennische

Då presenteras Stockholms utredning om vinter-OS

Frågan om vinter-OS i Stockholm 2026 blir allt hetare. Näringsminister Mikael Damberg (S) är positiv.

  • Publicerad 15:48, 13 dec 2016

Stockholms vilja att arrangera vinterolympiaden är positiv och något som kan öka regionens attraktivitet. Det säger näringslivsminister Mikael Damberg (S) till StockholmDirekt efter att han varit på ett rundabordssamtal om Stockholm som internationellt besöksmål som Stockholm Business Region ordnade på tisdagen.

– När vi talar besöksnäring är det inte bara turister, det är också möten och evenemang. Nobel Center är viktigt men också hela frågan om hur man lockar hit stora kongresser och evenemang, säger Mikael Damberg till StockholmDirekt.

LÄS ÄVEN:  Stockholm tar steg mot ansökan om vinter-OS

Ett vinter-OS i Stockholm kan vara en bra idé, enligt Mikael Damberg.

– Jag tycker att det är spännande att man nu gör en förstudie och tar fram alla fakta för att kunna bestämma om man ska köra eller inte. Stockholm har ju verkligen visat framfötterna här. Det här (vinter-OS) har inte varit temat för mötet i dag men jag är helt säker på att Stockholm, när man har gjort de här förstudierna, kommer att komma tillbaka med sina bästa argument för och emot ett sådant, säger Mikael Damberg.

Vad har du själv för inställning i dag?

– Jag älskar idrott och tycker det är spännande med stora evenemang men jag tänker inte stå här i dag och lova ett statligt stöd till ett OS. Det måste jobbas igenom ordentligt. Det är kul att så många jobbar med att utreda förutsättningarna för detta, säger Mikael Damberg.

Tre personer inom staden har under hösten jobbat heltid med att utreda förutsättningarna för Stockholm att stå värd för vinter-OS tillsammans med Åre och ett antal grannkommuner, som vi skrivit här.

Förstudien – som innehåller både ekonomiska och tekniska kalkyler och som kommer att väga tungt i stadens kommande hantering av frågan – ska presenteras inom bara några veckor, säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S) som också var med på mötet.

– Med all sannolikhet kommer vi att släppa förstudien i slutet av januari, säger hon.

LÄS ÄVEN: Stockholm vill ha vinter-OS – här är de galna grejerna som måste lösas

Karin Wanngård säger att hon inte tagit del av förstudien men är i grunden positiv till ett vinter-OS i Stockholm. I och med Dambergs uttalande har nu fått uppbackning av två ministrar. Idrottsminister Gabriel Wikström (S) har tidigare uttalat sig positivt.

– Jag tycker ju att det vore väldigt väldigt trevligt med ett vinter-OS i Stockholm. Men det är klart att förstudien kommer att peka på utmaningar, säger Karin Wanngård.

Näringsministern vill inte lova något statligt stöd här och nu. Är det ett krav för att staden ska lämna in en ansökan?

– Staten måste garantera säkerheten. Det måste vara statliga garantier på det. Det tror jag inte skulle vara några problem att få under förutsättning att vi får en politisk majoritet för en ansökan, säger Karin Wanngård.

Vanliga bostäder istället för OS-by

Utredningen syfte är att klargöra vad som är tekniskt, praktiskt och ekonomiskt möjligt för att hålla vinter-OS i Stockholm 2026. Ett sådant arrangemang skulle i så fall göras tillsammans med Åre och flera grannkommuner.

IOK jobbar på nya riktlinjer för värdstäder som lägger högre vikt vid hållbarhet och efterbruksvärde. Där ser Stockholms en bra möjlighet.

I stället för att bygga en OS-by med tillfälliga bostäder för hitresta tävlande och funktionärer utgår utredarna från att staden kan använda de nya bostäder som ändå byggs i regionen.

Enligt Olof Öhman som leder stadens förstudie kring vinter-OS ska en formell ansökan lämnas in till IOK, Internationella olympiska kommittén, senast i början av 2018.

Visa merVisa mindre

Ska Stockholm ansöka om att få arrangera vinter-OS 2026?

Hur känner du just nu?

  • Ja. Kul och bra.
  • Nej. Tråkigt och dåligt.
  • Vet ej.