Under onsdagsförmiddagen höll Region Stockholm en pressträff, för att uppdatera om läget i hälso- och sjukvården samt om nästa steg i vaccinationsplanen.

Till en början var det inget muntert budskap som förmedlades.

– Vi har en tredje våg av smittspridning. Den är här nu, sade Johan Bratt, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör.

Enligt honom är det tydligt att nedgången efter nyår nu definitivt är bruten. Kurvan har vänt uppåt igen. I dag är 318 patienter inlagda på sjukhus.

https://www.mitti.se/nyheter/antalet-smittade-upp-med-nastan-100-procent/repucb!hnyz36A85TOPATl8GKPCA/

Hur kraftfull denna tredje våg kan bli är svårt att svara på, menar han.

– Vi hade som mest 1 100 som vårdades på sjukhus under första vågen, och 800 i den andra i höstas. Det som avgör är om vi kan få ner smittspridningen. De äldsta och sköraste är nu vaccinerade, och snart även de som har hemtjänst och hemsjukvård, så det lär bli färre som avlider i alla fall, säger Johan Bratt.

Vaccinationen drar igång

För dem som är 80 och äldre drar nu vaccineringen igång. I nästa vecka (vecka 10) kommer det skickas ut information till alla invånare över 80 år om hur de ska gå tillväga för att få sin spruta. De kan sedan boka digitalt eller ringa sin vårdcentral.

20 000 brev om dagen ska skickas ut och alla ska ha fått information inom två veckor.

70-79-åringar får vaccin till påsk

Därefter är det dags för personer i åldern 70-79 år att få ett brev hem. Vaccintillgången är fortsatt osäker men planen är att vaccinationerna ska starta vecka 13 och 14.

– Tyvärr kan vi ännu inte ge besked om när gruppen 65-69-åringar ska få vaccin. Det som främst begränsar vaccinationstakten är bristen på vaccin i länet, säger Johan Bratt.