Nytt. På plan 5, ovanför systembolaget, öppnar det nya biblioteket. Golfvägen håller även på att rustas upp av Skandia fastigheter. Foto: Anton Kyhlbäck

Då öppnar nytt bibliotek i Mörby centrum

Danderyds bibliotek i Mörby centrum flyttar in i större lokaler under 2021.

  • Publicerad 11:30, 30 sep 2020

Till sommaren 2021 väntas Danderyds nya bibliotek i Mörby centrum öppna. Den nya lokalen ligger på samma våning, ovanför systembolaget och närmare södra entrén. Totalt blir biblioteket 400 kvadratmeter större.

– Vi kommer kunna erbjuda mer till alla, det blir mer funktionalitet i lokalerna. Det blir viktigare att kunna spendera mer tid på biblioteken, och det anpassar vi för, säger Jacob Åström Wennbom, bibliotekschef.

Fler studieplatser

Det nya biblioteket väntas få en större barnavdelning med egen scen, en utställningshörna och fler studieplatser.

– Vi går från sju till 35 studieplatser. Det kommer finnas ett bra wi-fi man ska kunna streama på om man har föreläsning, eller liknande, säger Jacob Åström Wennbom.

Utöver det planeras även en separat ungdomshörna.

– Där kan man sitta lite själv, och så blir det lite som en kafé-hörna där det ska gå att ladda mobilen, eller sitta med sin dator om man vill, säger han.

Ny entré till centrum

Sedan ett par år tillbaka påbörjade Skandia fastigheter om- och tillbyggnaden av Mörby centrum, som så småningom ska byta namn till Danderyds centrum.

Vid det norra torget planeras en ny entré till kommunens reception och lokaler, samt det nya biblioteket. En invigning är planerad till sommaren 2021.

Kommunstyrelsens ordförande, Hanna Bocander (M), hoppas att man kan skapa ett mer attraktivt område för Danderydsborna.

– Det här är tänkt som en samlingspunkt med fler öppna ytor. Vi ser att ungdomar inte samlas på fritidsgårdar, utan på andra platser som när de pluggar, går på restaurang eller fikar. Det har varit viktigt att göra det här området mer tillgängligt, säger hon.