Ska bli störst. Lena Wolmner visar upp det som ska bli Stockholms största folkets hus efter att det renoverats för nio miljoner kronor. Foto: Sacharias Källdén

Då öppnar folkets hus i Bagarmossen

En ridå för en kvarts miljon och dansvänligt golv: Bagarmossen folkets hus är inne på sluttampen inför pånyttfödelsen.

  • Publicerad 11:40, 29 aug 2018

”I can see your pain”, säger den vite lille roboten Alex moloket och tar några stela danssteg. "The most human", en föreställning med människa och robot, repas i danssalen på andra våningen.

– Ja, vi vill skapa en hub för dansare och koreografer, eftersom det bor så väldigt många sådana just i Bagis, förklarar husets föreståndare Lena Wolmner för kulturborgarrådet Emilia Bjuggren (S), samtidigt som Alex pluggas in med sladd i väggen för laddning.

Så blir Bagarmossens "nya" folkets hus

Nyinvigningen av Bagarmossen folkets hus har fått flyttas fram. Ljudisolering av stora salen var svårare än trott och de omfattande renoveringarna har spräckt schemat. Slutbesiktning blir i början av oktober med en paus i byggandet den 9 september då kåken blir röstlokal.

Socialdemokraten Bjuggren är här för en rundtur av vad som ska bli Stockholms till ytan största folkets hus, för att få en föraning om vad kommunen får för miljonen som puttats in i fixandet. Trots en brinnande valrörelse i slutskede ska det vanliga dagsverket skötas: "Vi vill såklart få fortsatt förtroende att styra staden och då går det inte att ha satt allt på paus i fem veckor", säger hon.

Tyst. Lena Wolmner och Emilia Bjuggren (S) kollar in den numera ljudisolerade stora salen. Foto: Sacharias Källdén

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Jag tycker att folkets hus är viktigt för att folk ska kunna ta plats och organisera sig demokratiskt. Det är skillnad på kommersiella och icke-kommersiella ytor. Tillgång till mötesplatser ska inte styras av vem som har råd att köpa saker. Och så fylls ett behov av kultur och nöjen, säger Emilia Bjugren, medan Lena Wolmner leder in i stora salen.

Lokal konstnär gör ridå för 250 000 kr

Där har man byggt ett rum i rummet för maximal ljudisolering, och ett "dansvänligt" parkettgolv ska läggas. Uppdraget att designa en ny ridå, pyntad av Statens kulturråd för 250 000 kr, har gått till lokala konstnären Eva Mag.

Fredrik Stiernstedt är till vardags lärare och sedan i våras också ny ordförande för föreningen som styr huset. Han längtar efter att få prova att arrangera konserter och teater.

– Jag hoppas på Bagisborna. Det finns för lite kännedom om att vi finns. Egentligen borde vi ha en stor marknadsföringskampanj, men det finns det inga pengar till, säger han.

Nya i huset. Ordförande Fredrik Stiernstedt och repande roboten Alex. Foto: Sacharias Källdén