I slutet av veckan väntas pendeltågstationen Stockholm city öppna igen. Foto: Mostphotos

Då öppnar Citys pendelstation igen

I slutet av veckan öppnar pendeltågsstationen Stockholm city igen. Det meddelar SL i ett pressmeddelande, men många frågor kvarstår. – Innan vi öppnar måste vi ha alla säkerhetstillstånd på plats och där är vi inte riktigt i hamn än, säger Per Hallberg.

  • Publicerad 09:34, 23 jul 2018

I slutet av veckan öppnar pendeltågsstationen Stockholm City. Kanske. Stationen har varit avstängd sedan den 13 juli på grund av 17 trasiga rulltrappor och dessa är fortsatt utan rull.

Istället ska de låsas och tills vidare användas som vanliga trappor, vilket enligt SL är tillräckligt för att öppna.

– Vi har låst ett antal trappor så att de inte kan åka bakåt och så att man nu kan gå i dem och i slutet på veckan så planerar vi öppna Stockholm City, säger Per Hallberg på SL:s presstjänst.

Inga säkerhetstillstånd än

En av huvudanledningarna till stationens stängning var att man inte skulle klara en eventuell evakuering. Men en ”extern säkerhetsexpert” som SL anlitat tillsammans med MTR har kommit fram till att låsningen av rulltrapporna räcker för att klara kraven.

– Sen är det så att innan vi öppnar måste vi ha alla säkerhetstillstånd på plats och där är vi inte riktigt i hamn än, säger Per Hallberg.

Han vet inte exakt vad det är för typ av tillstånd, eller vem som ger ut dem, men tror att de kommer i slutet av veckan. Om inte så hålls stationen helt enkelt fortsatt stängt.

Det är rätt långt ned till stationen, klarar ni en evakuering med äldre och så?

– Förstår att det är jobbigt att gå i rulltrapporna, speciellt för äldre, men det är säkert. Vi kommer ha extra personal på plats som bland annat hänvisar till hissar men kan man inte gå i långa trappor kanske man ska välja andra alternativ.

Om det brinner får man väl inte använda hissarna?

– Det är helt sant, men det behöver inte vara en eldsvåda utan kan finnas andra skäl för att evakuera.

Men det kan också vara en eldsvåda?

– Ja och då har de här externa brandexperterna sagt att den kapacitet vi har med de befintliga och de låsta rulltrapporna ska räcka.