Henrik Persson (L). Foto: Pressbild Liberalerna/Ola Hedin

Då kommer vissa barn inte längre få gå på fritids

Den 1 maj kommer inte längre barn till arbetslösa eller föräldralediga få gå på fritids i Sundbyberg. "Vi har en pressad ekonomi i staden", säger Henrik Persson (L).

  • Publicerad 01:15, 19 apr 2021

Mitt i berättade i vintras om den starka kritiken från föräldrar efter att Sundbybergs stad beslutat att sänk vistelsetiden i förskolan för barn till föräldralediga och arbetslösa från 30 till 15 timmar i veckan.

Äldre barn i samma situation, som går i skolan, kommer i sin tur inte få gå alls på fritids från 1 maj. Henrik Persson (L) är ordförande i grundskole- och gymnasienämnden:

– Vi vill ju gärna erbjuda så mycket som möjligt, men vi har en pressad ekonomi i staden och måste ha en budget i balans och då kan det bli så att vi prioriterar bort det som inte är obligatoriskt, säger han.

Förskolans tider ska ses över igen

I förskolan kommer beslutet dock nu att ses över inför hösten då politikerna i förskolenämnden vill se andra lösningar än att korta vistelsetiden – något Mitt i berättade förra veckan. Bättre konsekvensanalyser för vad ändringarna innebär för barnen och för staden ska dessutom göras i förskolan.

Ändringen på fritidshemmen har också fått kritik från föräldrar och från Vänsterpartiet, men beslutet ser inte ut att ändras eller utredas som i förskolan.

– Vi har inte beslutat att vi ska göra en utredning eller en ändring, utan jag måste hantera detta utifrån vilken budget vi har i dag, säger Henrik Persson.

Gammalt beslut

Att dessa barn inte har rätt till fritids i Sundbyberg har faktiskt gällt sedan tidigare i staden men inte följts av fritidshemmen. Så beslutet är inte nytt, men nu ska reglerna följas striktare. Utöver att staden väntar sig att tjäna pengar på beslutet är de andra skälet att reglerna nu skärps.

– Man ska kunna se att beslut i politiken ska speglas i verksamheterna, säger Henrik Persson.

Besparingen: Ett par miljoner

Exakt hur mycket pengar staden kommer att spara med ändringarna i förskolan och fritids är oklart i dag och kommer att visa sig när de träder i kraft. Men ett par miljoner skulle det kunna handla om enligt uppskattningar från förvaltningen berättar Henrik Persson.

Någon barnkonsekvensanalys ser han inget behov av eftersom det är lagstiftat att fritids bara måste erbjudas barn till arbetande eller studerande föräldrar. Rektorer kan dock göra undantag för barn till arbetslösa om speciella behov finns.

– Vi har egentligen gått på den linje som finns och som är lagstiftad. Om det ska behövas en barnkonsekvensanalys så är hela lagstiftningen fel, säger Henrik Persson.

Detta gäller från 1 maj

Vistelsetiderna i förskolan för barn till föräldralediga eller arbetslösa ändras från 30 timmar till 15 timmar per vecka i Sundbyberg.

Det går också att ha sitt barn i förskolan 25 timmar i förskolan – men då måste barnen följa skolans läsår och vara lediga vid alla skollov.

Barn som har börjat skolan men som också har en föräldraledig eller arbetslös mamma eller pappa får inte gå alls på fritids. Reglerna har tidigare gällt, men inte följts. Något som nu alltså ska ändras.

Beslutet togs i december och ska börja gälla från 1 maj.

Källa: Sundbybergs kommun

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Kvinnojouren befarar anstormning när restriktionerna lättar

Nyheter Få har sökt hjälp hos kvinnojouren under pandemin Fem kvinnor har mördats på tre veckor i Sverige. Hos kvinnojouren i Sundbyberg har det varit oroväckande få som har sökt stöd under pandemin. "När restriktionerna minskar väntar vi oss att fler...söndag 9/5 5:15

”Sådant här ska inte kunna ske igen”

Nyheter Anledning att ifrågasätta om staden tagit tillräckligt arbetsgivaransvar Kommunalrådet Johan Storåkers beklagar att inte tillräckligt har gjorts i Rissne och säger att mycket tyder på att staden har brustit i sitt ansvar som arbetsgivare.lördag 8/5 15:15

Personalen larmade om fritidsgården i många år

Nyheter Ungdomar och personal fick ha på sig ytterkläderna inomhus Trots att personalen larmade om problemen under många år blev inte arbetsmiljön bättre på Hundra74:an. " Jag undrar om de hade velat sätta sina egna barn i lokalerna", säger Yerusaliem Tesfai som...lördag 8/5 15:15