De nya nämnderna klubbas den 17 december och tillträder vid årsskiftet. Foto: Mostphotos

Då klubbas vilka som bestämmer i söderort

Den 5 november får stadsdelarna i söderort en ny boss. Då byter ordförande och vice ordförande plats – allt enligt praxis mellan partierna. Men det definitiva beslutet om vilka som sitta i nämnderna fattas först den 17 december.

  • Publicerad 15:19, 16 okt 2018

Igår fattade fullmäktige beslut om bland annat borgarrådsposter och kommunstyrelsens sammansättning. Men hur det kommer att se ut i nämnderna, där en stor del av det politiska arbetet sker, är ännu inte klart – och det gäller både facknämnderna och stadsdelsnämnderna.

– Samtliga nämnders sammansättning slås fast i val vid fullmäktiges sista sammanträde för året den 17 december, säger Daniel Björkegren på kommunstyrelsens och kommunfullmäktiges kansli till Mitt i.

De nya nämnderna tillträder vid årsskiftet i samband med att de gamla ledamöterna mandat löper ut.

Ordförande och vice ordförande byter plats

En viktig förändring kommer dock med all sannolikhet att ske tidigare än så – nämligen att ordförandeposten skiftar.

– Det är kutym att ordförandena och viceordförandena vid ett majoritetsskifte avsäger sig uppdragen och skiftar plats. Det är planerat att ske den 5 november, i samband med fullmäktigesammanträdet då, säger Daniel Björkegren.

Med den nya grönblå konstellationen kan dock ordförande och vice ordförande numera tillhöra samma majoritet. I Hägerstens stadsdelsnämnd är ordföranden miljöpartist och vice ordförande liberal.