Bergshamra Pride har varit en stående tillställning i Solna sedan 2014. Förra året var första gången som firandet inte gick av stapeln i juni och fick i stället anordnas digitalt.

Med förhoppningen att få ha Bergshamra Pride fysiskt i år har arrangörerna därför bestämt sig för att skjuta upp firandet till i september.

– Då skulle vi kunna ha ett fysiskt firande vilket skulle vara fantastiskt, säger Elsa Santikos från Bergshamra Pride styrelse.

Inställt firande

Även i Sundbyberg blev det inget firande i år. I juni brukar Rissne Pride anordnas med en picknick vid Rissne torg. På grund av smittorisken ställdes det in förra året. I år blev det likadant.

– Planera en sån här sak behöver man göra i förväg och det har varit svårt att veta vad som kommer att gälla, menar Tobias Tengström, ordförande för IOGT-NTO Blå linjen, som arrangerat Rissne Pride tidigare.

– Det är såklart tråkigt eftersom det är så viktiga frågor som lyfts fram under pride, men det har också känts skönt att inte ha bidragit till någon smittspridning, fortsätter han.

Digitalt firande

Men att anordna ett digitalt pridefirande i år har inte varit så aktuellt. Enligt Tobias Tengström har det varit svårt att hitta ett sätt att få den traditionella picknicken vid torget att hållas digitalt.

– Vi diskuterade det redan förra året men vi hittade inte något sätt som omvandlade Rissne Pride till något digitalt på ett bra sätt.

Även i Bergshamra skippar man det digitala i år.

– Hela samhörighetsgrejen som är en stor del av pride gick inte riktigt att uppnå förra året. I år är vi taggade på att alla ska få träffas igen, säger Elsa Santikos.

Osäker framtid

I nuläget har planeringen för nästa års firanden inte börjat och därför är det osäkert hur det kommer bli.

– Vi har inte börjat planera det ännu men troligen börjar vi göra det i december eller januari, säger Tobias Tengström.

– Som det ser ut nu fokuserar vi på att köra på det upplägg vi kört tidigare. Sen försöker vi alltid expandera genom att erbjuda andra pride evenemang under samma vecka som paraden, säger Elsa Santikos.