Åtal. Lukas Molander, utredningsledare vid polisens avdelning för grova brott i polisområde Stockholm Syd och Anna Svedin, vice chefsåklagare berättade i dag för media om fallet med den skjutna Adriana. Foto: Jonas Månsson

Då kan mordåtal tidigast komma i Adriana-fallet.

Åklagaran har nu väckt åtal mot tre män som använt vapen i en musikvideo som spelades in i fjol. Ett av vapnet, en AK-47:a, tros vara det som användes när 12-åriga Adriana sköts till döds. "Att få personer lagförda i det här är det viktigaste jag gjort", säger Anna Svedin, vice chefsåklagare.

  • Publicerad 11:58, 16 jul 2021

Vi är väldigt, väldigt angelägna om att den kan tas i beslag,

Ännu har inget åtal kunnat väckas i mordutredningen kring 12-åriga Adriana som förra sommaren sköts till döds vid en nattpromenad vid McDonalds-restaurangen i Hallunda.

Men på torsdagen kunde Anna Svedin, förundersökningsledare och vice chefsåklagare, väcka åtal mot tre män misstänkta för synnerligen grovt vapenbrott.

Tre åtalas för vapenbrott efter mordet på 12-åriga Adriana

De tre männen är en 26-åring från Västerås, en 23-åring från Västerås och en 29-åring från Vårby. Polisen har det senaste året haft extra stora resurser för utredningen och det är fortfarande ett högprioriterat fall.

– Det finns inget slut på detta arbete förrän vi har fått de ansvariga för det som hände den andra augusti lagförda, säger Lukas Molander, utredningsledare vid polisens avdelning för grova brott i polisområde Stockholm Syd.

Mamman kräver nya lagar efter mordet på Adriana

Angelägna om vapenfynd

De nu åtalade männen misstänks ha använt vapen i samband med inspelningen av en musikvideo två dagar innan skjutningen i Hallunda. Bland annat misstänks de ha använt den AK-47:a som tros vara det vapen som den dödande kulan avlossades i från.

Vapnet har dock inte påträffats ännu.

– Vi är väldigt, väldigt angelägna om att den kan tas i beslag, säger Lukas Molander,

Han tycker att utredningen har tagit stora kliv framåt, även om ingen har lagförts för mordet ännu. Han medger även att det har varit ett tufft år rent känslomässigt.

– Jag kan understryka att rent professionellt jobbar vi precis som vanligt och så metodmässigt som vi ska. Men det är omöjligt att inte bli personligt berörd. Speciellt när man är förälder själv, säger han.

Sammanlagt är fem män häktade misstänkta för mordet. Av dem sitter en häktad i Sverige och har gripits i Spanien.

– Den gripne i Spanien överförs till Sverige nästa vecka. Han har samtyckt till det, säger Anna Svedin.

Åtal dröjer

Övriga tre män är häktade i sin utevaro.

– Vi tror att de befinner sig i Turkiet, säger Lukas Molander.

För förundersökningsledare Anna Svedin är åtalat ett stort steg framåt, men ett möjligt åtal för mord ligger långt fram i tiden.

– Det är ett gediget jobb som ska göras och det måste få ta sin tid. Jag tror inte att det är aktuellt att väcka ett mordåtal innan 2022, säger hon.

Enligt polisen var det två män i 20-årsåldern som var måltavla för skjutningen. Lukas Molander kan dock inte kommentera några detaljer om dem eller vilken relation de har till de misstänkta männen.

– Vi tror att de har skjutits med avsikt att träffas, säger han.

12-årig flicka skjuten natten till söndag Foto: Åsa Sommarström