AIK-fansen kan få fira guld redan i hemmamatchen mot Malmö den 29 oktober. Foto: Mostphotos

Då kan Gnaget hämta hem ”Lennart”

Guldtåget har redan lämnat perrongen och i förarhytten sitter AIK. Det återstår fem omgångar av Allsvenskan men redan om två omgångar kan Solnaklubben vinna sitt tolfte SM-guld och hämta hem Lennart Johanssons pokal.

  • Publicerad 15:10, 11 okt 2018

Med fem omgångar kvar av Allsvenskan leder AIK tabellen med åtta poäng. Solnalaget har gått som tåget under hela säsongen med endast en etta i förlustkolumnen och har skrapat ihop 58 poäng.

AIK kan också slå det Allsvenska poängrekordet efter att serien utvidgades till 16 lag 2008. Malmö FF har det gällande rekordet på 67 poäng från deras guldår 2010.

Hammarby och Norrköping ligger på andra respektive tredje plats med 50 poäng vardera. Det betyder att AIK:s dröm om guld kan bli verklighet redan om två omgångar om det vill sig väl för Solnaklubben.

I nästa omgång väntar ett Stockholmsderby mot Djurgården på Tele2 Arena och därefter hemmamatch mot tabellfyran Malmö FF. Och redan där, den 29 oktober, kan AIK hämta hem ”Lennart” om Gnaget vinner dessa två matcher samtidigt som Hammarby och Norrköping inte tar full pott i sina två nästkommande matcher.

Utmanarna Hammarby och Norrköping

För Hammarbys del väntar först ett bortamöte mot Malmö FF, en match som Södermalmsklubben inte har vunnit på tio år. Därefter möter Bajen Kalmar på hemmaplan. När målvakten Johan Wiland nu är borta resten av säsongen tvingas Bajen att spela med, inte lika rutinerade, Davor Blazevic i målet vilket såklart inte är en fördel.

Norrköping möter i nästa omgång Kalmar på bortaplan och i omgången efter femteplacerade Östersund i Norrköping. Norrköping hade möjlighet att ta in på AIK i föregående match mot Djurgården men det blev bara ett kryss. Precis som för AIK när Örebro kvitterade på övertid.

Kan bli mästare i kavaj

Skulle det vilja sig riktigt väl för Gnaget kan guldet redan vara säkrat på söndagen den 28 oktober vilket gör att AIK blir mästare i kavaj. Alltså innan Gnaget spelar sin match. Då gäller det AIK har vunnit derbyt mot Djurgården samtidigt som Hammarby och Norrköping tappar poäng i båda av deras nästa matcher. Utmanarna spelar sina matcher på söndagen medan AIK spelar dagen efter, på måndagen.

Om det sker skulle AIK leda serien med nio poäng och Gnagets målskillnad skulle kunna avgöra vid ett sådant scenario.

Så för Gnagets del kan det vara läge att trycka upp mästartröjor, måla guldhattar och kyla champagnen redan till matchen mot MFF den 29 oktober.