Då kan Ågesta kärnkraftverk rivas

Turerna har varit många kring Ågesta kärnkraftverk. Men nu ser det ut som att rivningen av anläggningen kan komma att börja vid årsskiftet. Mark- och miljödomstolen i Nacka arbetar nu med en dom som Vattenfall hoppas ska komma efter sommaren.

  • Publicerad 10:19, 5 jul 2019

Processen har varit lång, men nu står det klart att rivningen av Ågesta kärnkraftverk kommer att kunna starta vid årsskiftet, skriver Kulturnytt i P1.

Efter bara tio år i drift, 1974, så stängdes anläggningen. Men därefter har den lämnats mer eller mindre intakt. Det här gör kärnkraftverket unikt och länsstyrelsen har arbetat för att den ska bevaras som byggnadsminnesmärke.

Vattenfall vill riva verket, och nådde i april en delseger som Mitt i berättade om. Då stod det klart att länsstyrelsen valt att backa från sitt beslut att kräva anmälningsplikt enligt kulturmiljölagen, om kärnkraftverket rivs eller ändras på ett sätt som minskar dess kulturhistoriska värde.

Hos Vattenfall är Sven Ordéus chef för BUND, den avdelning som ansvarar för rivning av kärnkraftsverk.

– Nu pågår arbetet hos Mark- och miljödomstolen, och vi väntar på att domen ska tillkännages. Vi tror att det kan bli någon gång efter sommarsemestrarna, säger han till Kulturnytt.

Louise Schlyter, chef på enheten för kulturmiljö hos länstyrelsen beklagar att regeringen valt att släppa frågan om att bevara Ågesta som byggnadsminnesmärke. Hon hoppas samtidigt att de två miljoner Riksantikvarieämbetet fått för att dokumentera Ågesta kärnkraftverk ska göra att denna blir så heltäckande som möjligt.

Om allt går som planerat så kan rivningen påbörjas årskiftet 2019/2020.