Snart kommer de första personerna i Håbo att vaccineras mot covid-19. Foto: Mostphotos

Då inleds vaccineringen i Håbo kommun

Vaccineringen mot covid-19 i Håbo kommun påbörjas inom kort. Det meddelar Irene Eklöf, Medicinskt ansvarig sjuksköterska.

  • Publicerad 10:02, 11 jan 2021

Pandemin fortsätter att hålla Sverige och stora delar av världen i ett rejält grepp och det gäller inte minst i Uppsala Län. Strax innan nyår skickade Region Uppsala en begäran om att krislägesavtalet ska aktiveras för personal inom intensiv- och intermediärvården på Akademiska sjukhuset.

– För medarbetarna innebär det att de kan schemaläggas med långa pass och vi förstår att det är tungt eftersom man arbetat så hårt under hela pandemin. Men läget är mycket allvarligt och vi måste se till att vården har den bemanning som behövs för att klara behoven. Det här är ett beslut ingen vill fatta, men vi är tvungna att göra det, sa Emilie Orring (M), ordförande i regionstyrelsen.

Nu syns kanske ändå ljuset i tunneln. Vaccineringen är i gång i länet. Frågan om när den kommer att starta i Håbo har varit att man planerar den till början av året.

– Vi kommer att ha ett nära samarbete med regionen och vara väl förberedda när det är dags att börja vaccinera. Så fort vi har mer fakta kommer vi att gå ut med information till berörda, sa Annika Trumstedt tillförordnad avdelningschef för vård och omsorg i Håbo kommun i ett uttalanden den 23 december.

Nu kommer tydligare besked. Mitt i ställde frågan om när vaccineringen ska påbörjas i Håbo

– Vi kommer att vaccinera mot covid-19 på onsdag och torsdag nästa vecka, svarar Irene Eklöf, medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Region Uppsala har beslutat att vaccinationerna kommer att inledas på särskilda boenden för äldre.

De får vaccinet först

Personer som bor på särskilda boenden för äldre eller som har hemtjänst.

Personal som möter särskilt sårbara personer inom äldreomsorg, hälso- och sjukvård samt övrig omsorg.

Samboende till personer med hemtjänst.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Visa merVisa mindre

”Glädjefyllt att kunna vaccinera”

Vaccinationen mot covid-19 igång. Den 30 december påbörjades arbetet med att vaccinera mot covid-19 i Upplands-Bro. ”Det kändes väldigt skönt att kunna avsluta förra året med att börja vaccinera”, säger Angelica Chibout, chef på...fredag 22/1 16:40

Coronaläget i Upplands-Bro just nu

Antalet bekräftade fall minskar. Enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror har antalet coronafall i Upplands-Bro blivit färre.fredag 22/1 16:38