Sommalovskortet kommer att gälla alla skolungdomar. Foto: Arkivbild

Då hamnar sommarlovskortet i brevlådan

Snart är Tyresöungdomarnas längtan efter SL-kortet över. För i slutet av maj börjar sommarlovskorten skickas ut per brev till länets unga. Och det ska omfatta även de som åker färdtjänst.

  • Publicerad 09:16, 11 maj 2018

Nu jobbar SL för högtryck för att ladda på 160 000 accesskort med en periodbiljett som gäller över sommaren.

– Vi har kontakt med alla kommuner för att få fram adressuppgifter, och i slutet av maj och två veckor framåt planerar vi att skicka ut dem till eleverna, säger Christian Hoffman på SL:s presstjänst.

Med kortet kommer även ett följebrev med information.

Omfattar även färdtjänst

Ungdomar som åker färdtjänst kommer också att omfattas av sommarlovskortet. Det beslutade landstingsfullmäktige på tisdagen när satsningen på gratis kollektivtrafik för unga slutligen klubbades.

Glädjande, tycker Vänsterpartiets Gunilla Roxby Cromvall, som tidigare föreslagit detta men blivit nedröstad.

 Föregående förslag var diskriminerande. Alla skolungdomar, oavsett funktionsgrad, förtjänar att behandlas lika och ta del av den här satsningen, säger hon i ett pressmeddelande.

Gäller till den 9 augusti

Från den 15 juni kan nu skolungdomar som gått ut årskurserna 6-9 i grundskolan och gymnasiets årskurs ett och två åka gratis hela sommaren, fram till den 9 augusti.

Vänsterpartiet ville även att alla ungdomar upp till 18 år skulle få åka gratis, samt alla barn mellan 7 och 12 år, men fick inte gehör för detta.

Satsningen har kommit till sedan regeringen beslutat att bidra med 350 miljoner kronor om året under tre år för att ungdomar ska kunna åka gratis i kollektivtrafiken på sommarlovet.

Staten betalar kalaset

Stockholms läns landsting får nu söka bidrag hos Trafikverket för att bland annat täcka det inkomstbortfall som SL har när ungdomar inte längre åker på reskassa eller fritidsbiljett.

Bidraget blir 77 miljoner kronor. Cirka 160  000 ungdomar i Stockholms län omfattas av satsningen.