Då gick sporttåget mot Tullinge och Tumba

Har du lite dålig koll på Tullinge och Tumbas historia? Nu lanserar Stockholms läns museum appen Upptäck historien som berättar om framväxten av orterna vid tågspåret. På lördag har du dessutom chansen att bli guidad på båda orterna.

  • Publicerad 05:00, 11 sep 2020

Det är Stockholms läns museum i samarbete med Botkyrka, Huddinge och Haninge kommun som tagit fram appen ”Upptäck historien” som lanseras den 11 september. ”Kulturhistoria längs spåret” heter den första delen av appen som skildrar framväxten och historien för flera orter som finns utmed tågspåren i kommunerna.

– Men det är inte alls en historia om tåg. Pendeltågets linjer används för att illustrera hur Stockholms utkanter har formats från landsbygd och villasamhälle, till dagens tätort, säger Daniel Sahlén som är arkeolog på Stockholms läns museum och projektledare för appen i ett pressmeddelande.

Väntsal för kungligheter i Tumba

I Tullinge som fick sin station 1903 får den som använder appen veta om Tullinge gård och hur samhället växte fram när järnvägen kom.

I Tumba som fick station redan 1860 (Senare med väntsal för kungligheter) dyker appen bland annat ner i ortens industrihistoria med bland annat Tumba bruk och Alfa Laval (Tidigare AB Separator).

Stockholms centralstation 1935. Sporttåget i riktning mot Tumba avgår från plattform 5 enligt en av skyltarna. Foto: Okänd/Järnvägsmuseet.

Skidåkare som kommit med sporttåget till Tullinge. Foto: Okänd/Järnvägsmuseet

Den som vill titta bortom kommungränsen hittar bland annat Loffes grill i Stuvsta där Elov ”Loffe” Bråtfors ska ha uppfunnit tunnbrödsrullen i mitten av 60-talet, tvätteriverksamheterna på Rudans gård i Handen liksom runstenen Viking vid Haninge centrum.

Framöver väntar en guide med länets unika industriminnen.

– Det kommer även guider om bland annat runstenar, herresäten och torp. Vi hoppas även på platser och guider från fler kommuner framöver, säger Katarina Borg, kulturutvecklare på Huddinge kommun till Mitt i.

Guide berättar

Appar i all ära. Lördag 12 september går det att bli guidad i både Tullinge och Tumba av kultursekreteraren Åsa Anderljung från Botkyrka kommun. Tiderna som gäller är:

  • 11.00: Samling vid Pressbyrån vid Tullinge station.
  • 13.30: Samling vid Pressbyrån vid Tumba station.