Titta in i framtiden. Flemingsberg ska växa enormt på tio år - liksom flera andra kommundelar längs den nya spårvägslinjen som ska byggas. Foto: Läsarbild Illustration: Fabege

Då får Huddinge 20 000 nya invånare: ”En riktig storstadskänsla”

20 000 nya invånare och 16 000 nya bostäder. Det närmsta decenniet ska Huddinge växa så det knakar. – I vissa centrala delar kommer det att bli en riktig storstadskänsla, men också en kommun där vi bevarar våra grönområden, säger Heléne Hill på kommunen.

  • Publicerad 05:00, 28 nov 2019

I dag bor det drygt 112 000 invånare i Huddinge. Men tänk dig 20 000 till. Ett Flemingsberg som vimlar av affärsmän och nya butiker och hundratals barnfamiljer som till exempel flyttar in längs med den nya spårvagnslinjen Spårväg syd, tåglinjen som ska rulla mellan Flemingsberg och Älvsjö, via ett växande Loviseberg, Kungens kurva och Vårby.

För de som vill bo mer lantligt finns den miljön kvar

Heléne Hill

 År 2028 beräknas drygt 132 000 invånare bo i Huddinge. Två år efteråt ska också 16 400 nya bostäder ha byggts här, enligt de prognoser som kommunen och Region Stockholm har gjort. 

Fler invånare = fler butiker

Heléne Hill, samhällsbyggnadsdirektör i Huddinge, ser framför sig en kommun som både andas stadsliv och natur.

– I de centrala delarna blir det en riktig storstadskänsla. Vi ska förtäta i kollektivtrafiknära områden. Det är positivt för näringslivet. Fler invånare gör att utbudet av service, såsom till exempel mataffärer, restauranger och apotek, förbättras. Men vi bevarar grönområden och för de som vill bo mer lantligt finns den miljön kvar, säger Heléne Hill.

Många av de 16 400 nya bostäder som planeras ska byggas för att råda bot på dagens bostadsbrist. Förutom unga som drömmer om att flytta hemifrån finns många svenskar som skulle vilja jobba i Stockholmsregionen men inte kan än, för att de inte hittar någonstans att bo.

Nya bostäder – mot löfte om spårväg

Huddinge kommun har också lovat att bygga ytterligare 2100 bostäder – totalt 18 500 nya bostäder fram till 2035 – mot löfte om att Spårväg syd ska gå genom härigenom.

Men Heléne Hill betonar också att det är svårt att veta exakt hur många bostäder som byggs, och när. Marknaden, och konjunkturen, spelar en avgörande roll innan spaden sätts i marken.

– Som kommun är vårt ansvar att planerar för nya bostäder. Men vi kan inte garantera själva byggandet, säger hon.