Budgeten har bantats rejält. Foto: Mattias Holgersson

Då drar nya bantade renoveringen av Stadsbiblioteket igång

Snart klubbas renoveringen av Stadsbiblioteket i fastighetsnämnden. Budgeten har bantats rejält – och det börjar bli bråttom att komma igång med bygget.

  • Publicerad 15:16, 12 jun 2019

Att bygga ut eller inte bygga ut Stadsbiblioteket. Det är frågan som staden har ställt sig i många år.

Sedan 2014 har staden utrett två alternativ för att renovera Stadsbiblioteket – ett dyrare och ett billigare. Nu väljer man ett tredje alternativ, som är en ännu mer nedbantad variant.

Det betyder: Basarerna som vetter mot Sveavägen får stå kvar och det blir ingen ny entré.

I stället ska befintliga byggnader underhållas för att klara myndighetskrav. Till exempel ska brandsäkerheten förbättras, tekniska installationer justeras och vatten och avlopp ses över.

Bråttom att komma igång

Enligt det nya alternativet, som är tänkt att klubbas i fastighetsnämnden den 18 juni, kommer renoveringen att kosta 260 miljoner kronor. Det är mindre än hälften av de 589 miljoner som Stockholms stad vid förra årsskiftet hade avsatt i budgeten.

Staden bedömer att delar av projektet är akut, eftersom underhållet tidigare år varit dåligt. Redan under tredje kvartalet i år måste projekteringen starta och i början av nästa år drar bygget igång.

Färdigt 2025

Om alternativet klubbas i fastighetsnämnden, säger tidsplanen att allt ska vara klart 2024. Efter 2025 beräknar staden att den årliga kostnaden för underhåll av biblioteket kommer att ligga på 5 miljoner kronor.