Förslag. Så här ser en tidig visionsskiss ut av evakueringsskolan som ska placeras längs Bergslagsvägen. Foto: Illustration: Moelven

Då byggs Västerorts tillfälliga skola

De kommande åren ska flera skolor i Västerort renoveras. I höst är det tänkt att spaden ska sättas i marken för den planerade evakueringsskolan.

  • Publicerad 15:22, 4 jun 2020

Planen är att evakueringsskolan ska stå där i tio år.

Stambyte, bättre ventilation och fönsterbyten. Abrahamsbergsskolan, Hässelbygårdsskolan, Blackebergsskolan, Grimstaskolan och Nya Elementar är alla slitna och i behov av renovering.

Vi har tidigare berättat om stadens plan på att bygga en evakueringsskola med plats för 900 elever i årskurserna F-9. Nu har utbildningsnämnden godkänt ett genomförandeförslag.

LÄS ÄVEN: Ett steg närmare tillfällig skola i Råcksta

– Det är många skolor som har underhållsbehov, och problemet är att det är svårt att hitta några evakueringsplatser, i några fall är det helt omöjligt. Planen idag är att evakueringsskolan ska stå där i tio år, säger Gunnar Wohlin, grundskolechef i Stockholms stad.

Tanken är att evakueringsskolan ska anläggas intill Råckstarondellen vid Bergslagsvägen, där man på vintertid använder ytan som snötipp, i närheten av grönområdet Ängbystråket.

När respektive skola sedan renoveras flyttas eleverna i sin tur till den tillfälliga byggnaden, där även ett idrottstält med tre hallar samt omklädningsrum ska finnas.

– Om inga nya behov uppstår efter tio år är tanken att skolan ska flyttas någon annanstans inom Stockholms stad där liknande behov finns, eller att den säljs, säger Gunnar Wohlin.

Lågstadielever ska bussas

Projektet beräknas kosta knappt 200 miljoner kronor. Om man istället valt att anlägga paviljonger på respektive skola hade kostnaden beräknats uppgå till cirka 360 miljoner kronor.

För alla skolor utom Blackebergsskolan och Grimstaskolan kommer eleverna i lågstadiet att bli hämtade av inhyrda bussar som kör dem till skolan, och för de äldre barnen som bor på tillräckligt långt avstånd blir det aktuellt med SL-kort.

Nu ska ärendet upp i ekonomiutskottet och ett tillfälligt bygglov måste beviljas, med förhoppningen att bygget ska dra igång redan i höst.

– Målet är att skolan ska stå klar höstterminen 2022, men modulskolor går fortare att bygga än permanenta skolor, säger Gunnar Wohlin.

Då evakueras skolorna

Grimstaskolan: ht-22 till vt-24.

Abrahamsbergsskolan: ht-24 till ht-25.

Blackebergsskolan: En del av skolan tillträder parallellt med Grimstaskolan vt-24. Från vt-26 flyttar hela skolan in tills vt-27.

Hässelbygårdsskolan: ht-27 till vt-28.

Nya Elementar: ht-28 till vt-30.

Visa merVisa mindre