Hyresrätter. Snart kan processen för ombildningar inledas i Stockholm. Foto: Sacharias Källdén

Då börjar ombildningarna i Stockholm

Ombildningar i Stockholm har varit en snackis länge, men många detaljer har varit okända. Snart kommer tydligare information till de som bor i kommunala hyresrätter.

  • Publicerad 12:04, 18 apr 2019

Sedan det blev känt i februari i år vilka elva områden som är aktuella för ombildningar runt om i Stockholm har debatten gått het. Och många frågor har varit obesvarade.

Nu kan StockholmDirekt berätta att mer detaljerad information ska skickas ut från Stockholms stads tre kommunala bostadsbolag; Svenska bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem inom kort.

"I mitten av maj beräknas informationen skickas ut till beröra hyresgäster", uppger pressansvariga på de tre bostadsbolagen.

Stor informationskampanj

Hur informationen kommer att förmedlas och hur många hyresgäster som ska nås, är ännu oklart.

Enligt de tre bostadsbolagen är det ännu inte bestämt i detalj hur informationen ska formuleras.

Här vill grönblå ombilda hyresrätter

Informationsutskicket kan betraktas som den formella starten på processen och först efter att den nya informationen gått ut till berörda hyresgäster kommer staden att behandla eventuella intresseanmälningar.

De grönblås utgångspunkt för ombildningarna är att sådana kan tillåtas i områden där minst 60 procent av bostadsbiståndet är hyresrätter samt att andelen kommunala hyresrätter är större än privata hyresrätter.

Detta vet vi sedan tidigare

De elva områden där ombildningar ska tillåtas har pekats ut av den grönblå majoriteten i Stockholms stad; Rinkeby, Grimsta, Husby, Hökarängen, Rågsved, Hässelby Gård, Fagersjö, Skärholmen, Bagarmossen, Västertorp och Sätra.

Minst 50 procent av hyresgästerna i en fastighet ska teckna intresse för att bostadsbolaget ska genomföra en värdering och lämna ett erbjudande om ombildning för att en sådan ska bli aktuell.

Visa merVisa mindre