D-DAGEN. Om en knapp månad kan idén om en multihall begravas. Foto: Sundbybergs stad

Då avgörs ödet för Sundbybergs multihall

Lösningen på behovet av idrottsytor i Sundbyberg har varit den tilltänkta multihallen i tre plan på Sundbybergs idrottsplats. Snart avgörs anläggningens öde när politiker, tjänstemän och företrädare för idrottsalliansen har ett möte om ifall planerna ska läggas ner helt och hållet.

  • Publicerad 15:49, 28 feb 2020

D-dagen för en multihall, alltså en idrottshall i tre våningar med isyta för curling, is för konståkning och ishockey samt en konstgräsplan, i Sundbyberg blir sannolikt den 24 mars.

– Det kan vara så, men jag vill avvakta det arbetet som återstår. Bland mycket annat görs det en sista beräkning av kostnaderna för multihallen innan vi stänger dörren. Vi måste göra det för att kunna fatta ett beslut, säger Johan Storåkers (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Multihallen är avsedd att lösa flera behov av olika typer av idrottsanläggningar som Sundbybergs idrottsallians tagit fram i en prioriteringslista. Dock har många varit kritiska till att samla allt på en yta och dessutom på en redan befintlig idrottsanläggning, Sundbybergs IP.

Ytterligare en konsekvens är att friidrottssektionen tvingas bort om multihallen blir av.

Idén om en multihall har i ett par år varit en propp som delvis stoppat all till- och nybyggnad av idrottsytor i Sundbyberg.

Nu behöver staden komma vidare.

Alternativ

– Tjänstemän, politiker och konsulter har arbetat väldigt intensivt med det här i en tid. För att inte tappa fart pågår allt samtidigt. Vi räknar på kostnaden för multihallen samtidigt som vi tittar på alternativa lösningar, säger Johan Storåkers.

Han säger vidare att de troligtvis inte kommer kunna svara på allt kring hallen efter mötet, den 24 mars.

– Men förhoppningsvis har vi koll på ekonomin och det pussel som det handlar om. Kommunen befinner sig, som andra kommuner, i tuffa ekonomiska tider och som högst ansvarig politiker i kultur- och fritidsnämnden måste jag titta till helheten.

Johan Storåkers ser utmaningen som den största han haft som politiker.

– Det är frustrerande, min politiska huvudvärk, att det redan tagit så lång tid att tillmötesgå sundbybergarnas behov att fritids- och idrottsytor.

Ytorna nere i Ör har genom åren nämnts som alternativ, Ör är redan i dag ett idrottscentrum, men det har funnits och finns en oro för att bygga där då det är gammal sjöbotten.

Är fler anläggningar i Ör prioriterat?

– Ör ingår i pusslet, men det finns tekniska och ekonomiska skäl som vi beaktar, säger Johan Storåkers.

PRIO 1. Sundbybergs idrottsallians har listat vad som är viktigast för att möta sundbybergarnas behov. Deras prio 1 är ishallar. I dag inryms curling, ishockey och konståkning i två nedgångna hallar i Tulehallen. Foto: Jonny Andersson

Turer kring multihallen

2016. Behovet av idrottsytor i Sundbyberg är gammal och idrottsalliansen tog på sig att sammanställa en prioriteringslista som presenterades i december 2016.

2017. I maj presenterades staden multihallen, en byggnad i tre våningsplan. Den skulle allra främst täcka behovet av isytor, helt i linje med idrottsalliansens prioriteringslista. Med hallen fick friidrotten ingen plats och en friidrottsarena skulle anläggas på annan plats.

2018. Sundbybergs stad presenterar hallens utformning: "Fyra curlingbanor, två ishallar och en fullstor fotbollsplan."

2019. För ett år sedan kom besked att byggstarten skulle försenas, i juni beskedet att bygget sköts på framtiden. Av det senare beskedet framgick att kostnaden för multihallen spräckte budgeten rejält. Budgeterade 450 miljoner hade dragit iväg till 650-700 miljoner kronor.

2020. 24 mars ska någon form av slutligt besked lämnas.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nu är det full rulle i Ursviksskogen

Nyheter Mountainbikes är heta trenden i Cykelsverige Mountainbikes blir allt populärare i Sverige – och i Sumpan finns ett cykelmecka i Igelbäckens naturreservat. På helgerna är det knökfullt på parkeringen.onsdag 21/10 11:09

Grovsopor fortsätter att dumpas i Sumpan

Nyheter FTI har satt in vakter och hotat ta bort stationen Folk fortsätter att dumpa grovsopor vid återvinningsstationerna i Sundbyberg. Företaget som sköter stationerna har satt in väktare under sommaren och varit inne på att ta bort stationerna helt.onsdag 21/10 10:56

Laddar för nya fester – technoklubb i klassiska lokaler

Nyheter Variation. Planerar även evenemang för en lite äldre målgrupp Det är åter festdags på gamla Lorry. Lagom till löning blir det technoklubb på dagen – dessutom bjuds det på häng för en äldre målgrupp.tisdag 13/10 16:47