Så sent som i måndags satt Park- och naturförvaltningen i möte med föreningen Gatuplan, bostadsrättsföreningen Kärleksörten och Familjebostäder. På bordet låg sommarens mest omdiskuterade fråga i Majorna – skejtåkningens vara eller icke vara i Plaskdammen.

Under sensommaren förra året fattade kommunen beslut att förbjuda ramper och hinder i den torrlagda bassängen. Orsaken var en bullermätning som visat på alldeles för höga nivåer. Höstens populära skejtande ställdes in och majornaborna rasade.

– Det har funnits skejtare i Plaskis i tjugo år. Det är första gången någon har klagat, sa Olof Heinö från föreningen Gatuplan till Göteborg Direkt i september.

Säsongen närmar sig

Nu börjar det bli bråttom med ett beslut. Skejtåkarna står med brädorna redo för att kunna utnyttja våren maximalt. När skolorna stänger för sommarlov fylls bassängen med badvatten och den korta skejtsäsongen är över.

– Ja det är snabba ryck nu. Inom ett par veckor kommer vi att kunna lämna ett slutgiltigt besked. Allas ambition är att hitta en lösning, men vi är inte riktigt i hamn, säger Peter Elheim, enhetschef på parkenheten på Park- och natur.

Exakt vad som ska förändras vill inte Peter Elheim avslöja. Men det kan bland annat handla det om att byta ut materialet i ramperna. En av grannarna som klagat berättar att det dunkar i hela bostaden av ljudet när brädorna slår i underlaget.

– Vi för en dialog med föreningen som placerar ut ramperna. Till exempel handlar det om utformningen av ramperna, säger Peter Elheim.

Esperantoplatsen

Skejtarna har vunnit ytterligare en seger i år. Den omdiskuterade torget vid Esperantoplatsen har blivit tillgängligare för brädåkare. När torget invigdes 2008 blev de släta granitbänkarna snabbt ett eldorado för skejtboardåkare. Grannarna klagade och kommunen gick dem till mötes. Park- och naturförvaltningen valde att klä bänkarna med trä och dela av dem med armstöd för att omöjliggöra åkandet.

– Nu har vi tagit bort träbeklädanden och armstöden på fyra av dem. Vi gör det som ett test och ytan är inte byggd som skejtanläggning. Samtidigt vill vi ha en levande och aktiv stad där alla visar hänsyn till varandra, säger Peter Elheim.