Ambitionen var att stoppa snabbtågen snarast möjligt men det dröjer till december. Foto: Åsa Sommarström

Då är det slut med snabbtåg på pendeln

I januari lovade landstinget att skip stop skulle bort. Men det dröjer till december innan alla tåg stannar på samtliga stationer.

  • Publicerad 13:46, 14 sep 2018

Den 16 januari lovade landstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) att snabbtågen på Ostkustbanan mellan Stockholm och Märsta/Uppsala skulle bort. Senast 2019 skulle tågen stanna på alla stationer men ambitionen var att få bort skip stop tidigare än så.

Men så blir det inte. Snabbtågen kan försvinna först när den nya tidtabellen för 2019 träder i kraft i mitten av december. Landstinget har ansökt att slopa snabbtågen på Ostkustbanan i sin ansökan om tåglägen.

– Det pågår samtal mellan trafikförvaltningen och trafikverket. Vi väntar besked inom kort och vi tror att det kommer vara positivt, säger Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd.

I mars kom beskedet att Rotebro och Ulriksdal fick tre ytterligare avgångar under morgonens rusningstrafik efter förhandlingar med Trafikverket. Men det är fortfarande färre stop än stationerna som inte drabbades av skip stop och Norrviken och Häggvik har fortfarande bara fyra avgångar i timmen under högtrafik.

På sträckan till Nynäshamn kommer snabbtågen vara kvar och på sträckan mot Södertälje kommer snabbtågen inte att införas.

Fakta

Skip stop

Snabbtågen har inneburit att vartannat tåg i mellan- och rusningstrafik inte stannar på följande stationer:

  • Ulriksdal,
  • Häggvik
  • Norrviken
  • Rotebro
Källa: SL

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Här körs tusentals coronatester ut till stockholmarna

Nyheter Varje morgon köar taxibilar på det gamla mässområdet i Tureberg Varje vardagsmorgon rullar omkring 1 000 taxibilar in på det gamla mässområdet i Tureberg. En efter en glider de fram till en liten ”byggfutt”, drar ner rutan, och får en låda med hemtester och...onsdag 2/12 5:30

Tonårsföräldrar kraftsamlar för ökad trygghet

Nyheter "Alla är jättemåna om att vi ska få igång något nu" Förra veckans digitala möte om vad som kan göras i Sollentuna för att minska ungdomsvåld och otrygghet blev lyckat. Och det mynnade ut i att åtta lokala grupper ska bildas och peka på fem kortsiktiga...tisdag 1/12 15:15

Åtal: Skickade 800 kränkande sms till kvinna

Nyheter Mannen ska även ha dykt upp på hennes jobb och bytt lås i hennes lägenhet. En man i 30-årsåldern åtalas för bland annat fyra fall av ofredande, skadegörelse och egenmäktigt förfarande riktat mot en kvinna i Rotebro.tisdag 1/12 11:10