Ambitionen var att stoppa snabbtågen snarast möjligt men det dröjer till december. Foto: Åsa Sommarström

Då är det slut med snabbtåg på pendeln

I januari lovade landstinget att skip stop skulle bort. Men det dröjer till december innan alla tåg stannar på samtliga stationer.

  • Publicerad 13:46, 14 sep 2018

Den 16 januari lovade landstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) att snabbtågen på Ostkustbanan mellan Stockholm och Märsta/Uppsala skulle bort. Senast 2019 skulle tågen stanna på alla stationer men ambitionen var att få bort skip stop tidigare än så.

Men så blir det inte. Snabbtågen kan försvinna först när den nya tidtabellen för 2019 träder i kraft i mitten av december. Landstinget har ansökt att slopa snabbtågen på Ostkustbanan i sin ansökan om tåglägen.

– Det pågår samtal mellan trafikförvaltningen och trafikverket. Vi väntar besked inom kort och vi tror att det kommer vara positivt, säger Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd.

I mars kom beskedet att Rotebro och Ulriksdal fick tre ytterligare avgångar under morgonens rusningstrafik efter förhandlingar med Trafikverket. Men det är fortfarande färre stop än stationerna som inte drabbades av skip stop och Norrviken och Häggvik har fortfarande bara fyra avgångar i timmen under högtrafik.

På sträckan till Nynäshamn kommer snabbtågen vara kvar och på sträckan mot Södertälje kommer snabbtågen inte att införas.

Fakta

Skip stop

Snabbtågen har inneburit att vartannat tåg i mellan- och rusningstrafik inte stannar på följande stationer:

  • Ulriksdal,
  • Häggvik
  • Norrviken
  • Rotebro
Källa: SL

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Nu har norra delen av blågröna stråket öppnats

Nyheter "En av de bästa naturvårdsinsatser vi har gjort i Sollentuna." Planeringen av det blågröna stråket, parkområdet vid Väsjön, har pågått i flera år. Nu har den första etappen öppnats och gjort det enklare att promenera mellan sjön och Törnskogens naturreservat.tisdag 27/10 5:50

Hysch hysch kring Securitas närvaro vid Norrvikenleden

Nyheter Trafikverkets anläggning bevakas sedan flera veckor. Sedan flera veckor står en bil från Securitas dygnet runt utanför Trafikverkets anläggning vid Norrvikenleden. Det har lett till förvåning och spekulationer bland de många bilförare som passerar...måndag 26/10 5:15

Stor höjning av VA-taxorna i Sollentuna

Nyheter Näst störst procentuell höjning i hela länet. Sollentuna kommun står, näst efter Lidingö, för den procentuellt största höjningen av VA-taxorna i region Stockholm.söndag 25/10 6:15