Ambitionen var att stoppa snabbtågen snarast möjligt men det dröjer till december. Foto: Åsa Sommarström

Då är det slut med snabbtåg på pendeln

I januari lovade landstinget att skip stop skulle bort. Men det dröjer till december innan alla tåg stannar på samtliga stationer.

  • Publicerad 13:46, 14 sep 2018

Den 16 januari lovade landstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) att snabbtågen på Ostkustbanan mellan Stockholm och Märsta/Uppsala skulle bort. Senast 2019 skulle tågen stanna på alla stationer men ambitionen var att få bort skip stop tidigare än så.

Men så blir det inte. Snabbtågen kan försvinna först när den nya tidtabellen för 2019 träder i kraft i mitten av december. Landstinget har ansökt att slopa snabbtågen på Ostkustbanan i sin ansökan om tåglägen.

– Det pågår samtal mellan trafikförvaltningen och trafikverket. Vi väntar besked inom kort och vi tror att det kommer vara positivt, säger Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd.

I mars kom beskedet att Rotebro och Ulriksdal fick tre ytterligare avgångar under morgonens rusningstrafik efter förhandlingar med Trafikverket. Men det är fortfarande färre stop än stationerna som inte drabbades av skip stop och Norrviken och Häggvik har fortfarande bara fyra avgångar i timmen under högtrafik.

På sträckan till Nynäshamn kommer snabbtågen vara kvar och på sträckan mot Södertälje kommer snabbtågen inte att införas.

Fakta

Skip stop

Snabbtågen har inneburit att vartannat tåg i mellan- och rusningstrafik inte stannar på följande stationer:

  • Ulriksdal,
  • Häggvik
  • Norrviken
  • Rotebro
Källa: SL

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Svart på vitt: Social dumpning är ett utbrett fenomen

Nyheter Statskontoret har utrett efter larm om bland andra Sollentuna i fjol Hösten 2019 anklagades Sollentuna, Solna och Sigtuna för att ”dumpa” socialt utsatta personer i glesbygdskommuner. Nu har Statskontoret utrett ”social dumpning” på regeringens uppdrag, och kommit...onsdag 2/12 16:10

Rekordvärme i Stockholm

Nyheter Rekord från 1902 slogs i november SMHI sammanfattar november månad och det står klart att rekord efter rekord har slagits när det kommer till höga temperaturer.onsdag 2/12 14:15