Cyklopen firar fem år med tolvtimmarskalas

Utställningar, grodpromenad, graffiti för barn och klubb med dj:s och dans. Det är några av ingredienserna i Cyklopens femårskalas. – Det händer väldigt mycket olika saker som speglar huset i stort, säger Elof Hellström, på Cyklopen.

  • Publicerad 16:33, 17 sep 2018

Kulturhuset Cyklopen i Högdalen fyller fem och firar stort. Det veckolånga firandet avslutas med ett 12–timmarskalas på lördag mellan klockan 14 och 02.

– 12–timmarsspektaklet blir någon slags final. Det händer väldigt mycket olika saker som speglar allt som händer i huset i stort, säger Elof Hellström, på Cyklopen.

Det blir bland annat naturvandring i Rågsveds friområde, grodsafari, fiskdamm, konstutställningar, serietecknar–work shop med en serietecknare serietecknar och graffiti för barn.

– På kvällen blir det klubb med några av stans roligaste dj:s, säger Elof Hellström.

Hur känns det att fylla fem?

– Det känns kanon. Det har varit ett äventyr under de här fem åren.  Det blir ju aldrig klart, på något sätt måste vi hela tiden uppfinna meningen med huset;  varför ska vi ha ett brukarstyrt kulturhus i förorten. Det är både svårt och fantastiskt.

Från början var bygglovet bara tillfälligt, men det har nu permanentats.

– Det har blivit allt färre offentliga mötesplatser i Stockholm, vilket gör att behovet av des om finns ökar, säger Elof Hellström.

Mycket på gång i området

Just nu håller hela området på att utvecklas. Rågsveds friområde har blivit naturreservat och det finns planer på att Snösätra industriområde ska bli en kulturpark.

– Det är mycket på gång och det är vi jätteglada för. Vi vill hitta ännu fler samarbeten lokalt.

Inför lördagen hoppas Elof på en bra blandning av människor som kanske varit med och byggt upp huset och helt nya besökare som aldrig varit på Cyklopen förut.

– På invigningen hade vi över 1 000 besökare, då var vi väldigt trötta efteråt. Vi får hoppas att det inte kommer riktigt lika många den här gången. Men det ska bli väldigt kul, säger Elof Hellström.

Fakta

Det här händer i veckan

Måndag 17/9

Klubben för konst och antikonst

Klubben för konst och anti-konst är en ny serie på Cyklopen. Temat för kvällen är olika konstnärers sätt att arbeta med sång och TV-kultur. Det blir performance, filmvisningar, mat och musik.

Tisdag 18/9

Biblioteksbar

Föreningen Arbetarskrivare kommer att läsa ur antologin Jag har tänkt mycket på oss och våra utmattade kroppar. Dessutom mat och disco.

Onsdag 19/9

Nykter onsdagspub med Buchts vänner och Hyllans hönor

Buchts vänner serverar veganmat och Hyllans Hönor ställer som vanligt till med Vantörs möjligtvis roligaste quiz.

Torsdag 20/9

Gör allt gemensamt: Workshopsdag

Lödworkshops, svetsworkshops, ljudworkshops. Måla och bygg inför lördagens fest.

Fredag 21/9

Frihetligt nattkafé med SUF

Fika, spela spel och pyssla med Syndikalistiska ungdomsförbundet.

Lördag 22/9

Tolvtimmarsfest med bland annat utställningar, föreläsningar, graffiti för barn, dans, teater, poesi, naturutflykter och klubb, kl 14-02.

Här är några smakprov:

Graffiti för barn med Stockholms pedagogiska vägg
Stockholms pedagogiska vägg är stans enda lagliga vägg för barn och håller annars till i Björns Trädgård. På plats kan du låna rollers, penslar och stegar.

Serietecknarworkshop med Berit Viklund
Under två timmar ges möjligheten att skapa serier ihop med serietecknaren Berit Viklund, som förra året gav ut den hyllade serieromanen Kaninhålet.

Tatueringshörna och ballongutdelning med Planka.nu
En fantastisk möjlighet att träffa plankningspatrullen och samtala om deras viktiga arbete i Stockholms kollektivtrafik

Källa: Cyklopen
Visa merVisa mindre