MTB Täbys Fabian Birgersson testade galoppbanans sand i helgen. På söndag tävlar han i klassen P15–16. Foto: Läsarbild Privat

Cyklister tar över gamla galoppbanan på söndag

På söndag arrangerar MTB Täby en tävling i cykelcross inne på Täby Park, före detta Täby Galopp. – Man kör med tunna däck, i princip som en racer, så de lär sjunka ner rejält i sanden. Det blir riktigt tufft, säger MTB Täbys tävlingsledare Oskar Ekman.

  • Publicerad 13:18, 1 nov 2016

Cykelcross skapades på 1970-talet för att förlänga landsvägssäsongen, berättar Oskar Ekman.

– Från början körde man med vanliga landsvägshojar ute i kohagar och liknande.

I Sverige har grenen funnits i cirka tio år, men den blir allt mer populär. Nästkommande helg körs SM i Eksjö och då ställs stjärnorna Jenny Rissveds och Emma Johansson mot varandra. MTB-cyklisten Rissveds tog OS-guld i Rio i år och landsvägscyklisten Johansson tog hem ett OS-silver.

– Två OS-medaljörer i olika grenar möts alltså! säger Oskar Ekman.

Men först är det alltså tävling på Täby Park på söndag, en deltävling i den nationella cupen i cykelcross. Första start är klockan 9.30 och sista klassen startar 14.30. Många ungdomar från MTB Täby är anmälda. Ungdomarna och motionärer får cykla på mountainbike-cyklar medan seniorer måste köra på speciella cykelcross-cyklar.

– De är som en vanlig landsvägscykel med smala däck, men det är räfflade däck, mountainbike-däck, säger Oskar Ekman.

I helgen var han och några andra fråm MTB Täby på Täby Park och scoutade området för att ta reda på hur de ska bygga tävlingsbanan. Nu är det klart att den blir 2,6 kilometer lång. De tävlande kör en viss tid på banan.

– Ungdomar kör 20–30 minuter och senior och damer elit kör 40. Herrar elit kör 60 minuter. En timme i sanden – det är brutaljobbigt! Nu ser det ut att kanske bli snöväder också, då blir det ännu värre. Det vore nästan lite kul, säger Oskar Ekman.