Daniel Helldén (MP) tar emot vykort från cyklister på önskemål om förbättringar i cykeltrafiken i Stockholm. Foto: Läsarbild Cykelfrämjandet

Cyklister skrev på vykort – adresserade till Helldén

Fler och bättre cykelbanor och bilfria gator. Det är några av önskemålen som lämnats över från cyklister till Daniel Helldén (MP). – Vi räckte över en låda med vykort från cyklister som vi samlade in i fredags, säger Fanny Westin, kommunikatör på Cykelfrämjandet.

  • Publicerad 17:00, 17 feb 2020

Under fredagen stod intresseorganisationen Cykelfrämjandet på Götgatsbacken för att samla in åsikter om cykeltrafiken i Stockholm. Cyklisterna fick skriva några rader på ett vykort som var adresserat till trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

– Det var drygt hundra cyklister som skrev på kort i fredags. Många tyckte det var ett bra initiativ, säger Fanny Westin, kommunikatör på Cykelfrämjandet.

Vykort där cyklister fått lämna ett önskemål eller en tanke om cykeltrafiken till trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP). Foto: Cykelfrämjandet

Tydliga avgränsningar

Vykorten delades ut i samband med Vintercyklingens dag och alla hjärtans dag.

– Vi delade också ut chokladhjärtan till cyklister för att peppa dem att fortsätta cykla året runt, säger hon.

Önskemål som lyftes på vykorten var framför allt fler och bättre cykelbanor. Ett förslag är ha fler banor som är separerade från bilvägar och där det finns någon form av avgränsning mellan olika trafikslag. Många vill också ha fler cykelbanor som vinterunderhålls med sopsaltning.

Drygt hundra cyklister skrev på ett vykort i fredags. Foto: Cykelfrämjandet

Bilfria gator i innerstan

Även ett bättre trafikflöde var något som cyklisterna skrev ner på vykorten.

– Att man som cyklist inte behöver stanna vid varje övergångsställe utan att det blir grönt direkt. Så man inte tappar farten, säger Fanny Westin.

Cykelsatsningar väntar på Kungsholmen – ska bli säkrare

En annan viktig sak är att få till fler cykelparkeringsplatser där cyklister kan låsa fast sina cyklar.

– Det var också en del som önskade bilfria gator i innerstan och att bashastigheten för all trafik sänks från 50 till 30, säger Fanny Westin.

Här tar Daniel Helldén emot vykorten från cyklisterna. Foto: Cykelfrämjandet

Helldén välkomnar initiativet

På måndagen lämnades önskemålen över till trafikborgarrådet Daniel Helldén.

– Jag sitter här med en stor bunt med kort som jag tagit emot i dag. Jag tycker det är otroligt roligt att Cykelfrämjande går ut och möter cyklister för att fråga vad de vill att vi politiker ska förbättra, säger han.

Helldén berättar att staden lägger en miljard kronor på cykelinfrastrukturen under den här mandatperioden.

– Vi håller på att arbeta med flera av punkterna som cyklisterna tog upp. Det är ett stort arbete men viktigt för att alla stockholmare ska känna sig prioriterade när de cyklar, säger han.

Fakta

Gator/stråk som kan bli bättre

Slussen

Götgatsbacken

Sveavägen

Odengatan

Hornsgatan

Kistastråket

Täbystråket

Bättre cykelväg i Alvik (vid målarbutiken)

Stråk längs tunnelbanelinjerna på gröna linjen söderut

Källa: Cykelfrämjandet
Visa merVisa mindre