Cyklister sågar nya tunneln – för farlig

Den nya ombyggda tunneln i Tappström är farlig när gång- och cykeltrafikanterna möts, tycker flera cykelpendlare – varav en är trafikpolis.

  • Publicerad 16:47, 30 sep 2016

Man får plinga järnet på ringklockan när man kör genom tunneln.

I samband med rondellbygget intill bostadsbygget i Tappström byggdes även gång- och cykeltunneln under Ekerövägen om. Den gamla tunneln ansågs för trafikfarlig. Nu har den breddats ordentligt, från tre till sex meter, med nytt utseende och ökad belysning.

Men för cyklister och fotgängare som ska mötas i tunneln är den fortfarande en trafikfara, menar några cykelpendlare som Mälarö Tidning varit i kontakt med.

– Om någon kommer från andra hållet och inte håller till höger kommer det att smälla, säger Lennart Gustavsson, som ofta cyklar i tunneln och även jobbar som trafikpolis.

Tunnelns västra utfart har en tvär 90-graderssväng runt ett hörn.

– Man ser ju inte vad som är runt hörnet, oavsett vilket håll man kommer ifrån. De flesta som cyklar i dag cyklar heller inte på en gammal Skeppshult utan växlar, utan det går fortare.

Är tunneln farlig?

– Ja, det skulle jag säga att den är, säger Lennart Gustavsson.

Fredrik Zandrén bor i Träkvista och cyklar även han i tunneln nästan dagligen. Han gillar den inte.

– Den är alldeles för trång och snäv. Man får plinga järnet på ringklockan när man kör genom tunneln från Ekebyhovshållet för att varna alla som kan finnas runt hörnet, säger han.

När kommunen nu skulle bygga om tunneln hoppades Fredrik Zandrén att den skulle förbättras.

– Men det är ingen större skillnad från tidigare. Samma problematik finns ju kvar.

Men kommunens teknik- och exploateringschef Jonas Orring håller inte med.

– Tunneln har breddats från tre till sex meter så den är mycket mer trafiksäker nu. Dessutom har den blivit ljusare än tidigare. Vi tycker att den är tillräckligt trafiksäker som den är, säger Orring.

Här kan du förtidsrösta i Ekerö 2022

Nyheter Om en vecka öppnar vallokalerna Det är bara några ynka veckor kvar till valdagen. Men redan från 24 augusti kan du förtidsrösta i Ekerö.tisdag 16/8 13:18

Fortsatt tuffa tider för Ekerös lantbrukare

Nyheter "Det är lite läskigt, man vet ingenting" En har dragit ner på elförbrukningen. En annan har börjat använda gödsel, en plötslig bristvara, sparsamt. Lantbrukare i Ekerö lever med fortsatt osäkerhet på grund av skenande priser och det oroliga...fredag 12/8 16:05

Nu finns slingor för terrängcykling vid Ekebyhovsbacken

Nyheter "Jobbar med att få i ordning spåren" Är du cyklist på Mälaröarna behöver du inte längre nöja dig med plana asfalts- och grusvägar. Nu kan du ge dig ut i skogen med hojen och betvinga naturen.fredag 12/8 16:03