Cyklister sågar nya tunneln – för farlig

Den nya ombyggda tunneln i Tappström är farlig när gång- och cykeltrafikanterna möts, tycker flera cykelpendlare – varav en är trafikpolis.

  • Publicerad 16:47, 30 sep 2016

Man får plinga järnet på ringklockan när man kör genom tunneln.

I samband med rondellbygget intill bostadsbygget i Tappström byggdes även gång- och cykeltunneln under Ekerövägen om. Den gamla tunneln ansågs för trafikfarlig. Nu har den breddats ordentligt, från tre till sex meter, med nytt utseende och ökad belysning.

Men för cyklister och fotgängare som ska mötas i tunneln är den fortfarande en trafikfara, menar några cykelpendlare som Mälarö Tidning varit i kontakt med.

– Om någon kommer från andra hållet och inte håller till höger kommer det att smälla, säger Lennart Gustavsson, som ofta cyklar i tunneln och även jobbar som trafikpolis.

Tunnelns västra utfart har en tvär 90-graderssväng runt ett hörn.

– Man ser ju inte vad som är runt hörnet, oavsett vilket håll man kommer ifrån. De flesta som cyklar i dag cyklar heller inte på en gammal Skeppshult utan växlar, utan det går fortare.

Är tunneln farlig?

– Ja, det skulle jag säga att den är, säger Lennart Gustavsson.

Fredrik Zandrén bor i Träkvista och cyklar även han i tunneln nästan dagligen. Han gillar den inte.

– Den är alldeles för trång och snäv. Man får plinga järnet på ringklockan när man kör genom tunneln från Ekebyhovshållet för att varna alla som kan finnas runt hörnet, säger han.

När kommunen nu skulle bygga om tunneln hoppades Fredrik Zandrén att den skulle förbättras.

– Men det är ingen större skillnad från tidigare. Samma problematik finns ju kvar.

Men kommunens teknik- och exploateringschef Jonas Orring håller inte med.

– Tunneln har breddats från tre till sex meter så den är mycket mer trafiksäker nu. Dessutom har den blivit ljusare än tidigare. Vi tycker att den är tillräckligt trafiksäker som den är, säger Orring.

Ekerös miljöstrateg vill se tydligare mål

Nyheter Kommunalrådet självkritisk: "Ska inte krångla till saker" Luddiga och svåra att mäta. Så upplever kommunens miljöstrateg Ekerös miljömål. Jag skulle önska att vi hade tydliga styrdokument", säger Joakim Bergsten. Och det politiska styret är till viss del...torsdag 23/6 14:43

Snart kan hela Kurön säljas

Nyheter Sista klienterna har lämnat HVB-hemmet En drygt hundraårig epok går i graven. Kuröns sista klienter flyttade innan midsommar och snart väntas hela ön läggas ut till försäljning.torsdag 23/6 14:15

Brobygge stoppar båttrafik i Tappströmskanalen

Nyheter SL: Pendelbåten påverkas inte Bygget av den nya Tappströmsbron går framåt – och nu påverkas båttrafiken under bron.torsdag 23/6 14:02