Cyklist bröt ryggen – man åtalas för prejning

En man har åtalats för att ha prejat en cyklist längs Enköpingsvägen i Kungsängen och sedan smitit. Brottsoffret föll av cykeln och bröt ryggen.

  • Publicerad 14:02, 23 aug 2018

Händelsen ska ha ägt rum i mars 2017, då ett led om sex cyklister svängde av från Prästhagsvägen till Enköpingsvägen i riktning mot Stäket.

Enligt förhör med cyklisterna ska en bil ha börjat tuta på dem.

En cyklist berättar

”Vi stannar till, ser inga bilar och börjar rulla ut på Enköpingsvägen. Jag hamnar som tredje/fjärde cyklist. Efter ca 50-60 meter hör jag en bil bakom som riktigt hänger på tutan”, säger en av dem i förhör.

Bild som illustrerar cyklisternas färd. Foto: Polisen.

Då ska ha legat i ett led längst till höger på vägen, varpå bilisten körde upp jämsides med dem. Till sist ska föraren ha kommit så nära ledaren att denne blev påkörd och ramlade av cykeln – med en bruten halskota i ryggen som följd. Bilen ska sedan ha kört därifrån, men vittnen noterade registreringsnumret.

Två ambulanser kom till platsen, följt av polis.

Åtalas för flera brott

Nu har en Brobo i 70-årsåldern åtalats, misstänkt för vårdslöshet i trafik, vållande till kroppsskada och obehörigt avvikande från trafikolycksplats.

Mannen nekar till brott och menar att han använde tutan för att signalera att han skulle köra om. Vidare uppger han att cyklisterna inte låg i ett led utan i klunga – och att de borde ha använt den gemensamma gång- och cykelbanan på trottoaren.

Det säger lagen

Om särskild försiktighet iakttas får cyklande använda körbanan även om det finns en cykelbana när det är lämpligare med hänsyn till färdmålets läge. ”Cyklande skall färdas efter varandra. När det kan ske utan fara eller olägenhet för trafiken får de dock färdas i bredd”.

Enligt cyklisterna var cykelbanan vid tillfället för grusig för att användas.

”Avlasta Granhammarsvägen oavsett”

Så ska trafikökningen hanteras i Upplands-Bro Det råder politisk enighet om att Granhammarsvägen måste avlastas med en ny anslutningsväg mellan Kockbacka trafikplats och Brunna logistikområde.fredag 26/2 17:16

Pepparsprejman greps i Kungsängen

Gjorde våldsamt motstånd vid stationen. En man med pepparsprej gjorde våldsamt motstånd då polisen kom till Kungsängens station under förmiddagen på fredagen. Mannen greps och är nu misstänkt för flera brott.fredag 26/2 11:23