Sollentuna vill bli landets bästa cykelkommun inom fem år. Foto: Åsa Sommarström

Cykling i fokus när Sollentuna deltar i Trafikantveckan

Sollentuna kommun deltar i kampanjen Trafikantveckan, ett europeiskt initiativ för hållbara resor och transporter, som pågår 16–22 september. Årets tema är Fossilfria resor för alla, med ” Var smart- Res smart!” som slogan, och Sollentuna satsar på att underlätta för alla som vill cykla i kommunen.

  • Publicerad 09:29, 18 sep 2020

– För oss känns det viktigt att delta i Trafikantveckan och uppmuntra till hållbart resande. Det är också roligt att få en chans att visa upp kommunens cykelarbete. Till exempel är vi stolta över att vi har tagit fram ett tillägg till vår cykelkarta som visar Sollentunaborna hur de kan cykla till olika platser för rekreation och fritid som de har i sitt närområde, säger Gunilla Sandin, trafikplanerare.

Följ din resa via GPS

Kommunens cykelkarta visar olika cykelbanor i kommunen och underlättar för Sollentunas cyklister.

Cykelkartan går även att koppla till appen Avenza Maps och med hjälp av den kan du följa din resa via GPS, lägga till egna platser eller dela med dig av din rutt till andra.

En nyhet för i år är att du via ett tillägg till appen även kan hitta cykelvägar till lekplatser, badplatser, utegym, naturreservat och andra populära resmål i kommunen.

Biltrafik har lägst prio

Sollentuna kommun har en trafikpolicy som säger att gångtrafikanter ska prioriteras högst, därefter cyklister, kollektivtrafik, nyttotrafik och sist biltrafik.

Det innebär att gående och cyklister ska få bra med utrymme vid vägbyggen och att infrastrukturen ska utformas så att gång-, cykel- och kollektivtrafik premieras.

Vill bli bästa cykelkommunen

Kommunens mål är att Sollentuna ska utses till Sveriges bästa cykelkommun inom fem år.

I Sollentunas cykelplan slår kommunen fast vad som ska göras för att underlätta för cyklister.

Det handlar om fler cykelvägar, säkrare och tryggare cykelvägar, högre standard året runt, bättre service för cyklister, och fler cykelkampanjer.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Hysch hysch kring Securitas närvaro vid Norrvikenleden

Nyheter Trafikverkets anläggning bevakas sedan flera veckor. Sedan flera veckor står en bil från Securitas dygnet runt utanför Trafikverkets anläggning vid Norrvikenleden. Det har lett till förvåning och spekulationer bland de många bilförare som passerar...måndag 26/10 5:15

Stor höjning av VA-taxorna i Sollentuna

Nyheter Näst störst procentuell höjning i hela länet. Sollentuna kommun står, näst efter Lidingö, för den procentuellt största höjningen av VA-taxorna i region Stockholm.söndag 25/10 6:15

Polisen: Snart höstlov and we LÖV it!

Nyheter "Ha koll på var ditt barn befinner sig." "Snart höstlov and we LÖV it!", skriver lokalpolisen på sin Facebooksida. Samtidigt uppmanar man föräldrar att hålla koll på var barnen håller till under ledigheten.fredag 23/10 18:01