Det är härligt när våren kommer och man kan ta fram cykeln, tycker Alex Rubin, 8 år. "Det känns som att man kör en motorcykel". Foto: Anna Wilson

Cykla säkert – här sker flest olyckor i Nacka

Nu drar cykelsäsongen igång på allvar. Mitt i har kartlagt platserna i Nacka där flest olyckor sker och där man kan behöva se upp i backen.

  • Publicerad 05:11, 24 apr 2020

Gatorna håller på att sopas, vindarna är mildare och temperaturen kryper uppåt. När vi dessutom i största möjliga mån ska hålla oss borta från bussar och tåg under coronapandemin så återstår fortfarande den hederliga gamla cykeln när vi ska ta oss från A till B.

Men det gäller att se upp i trafiken. Och nu när cykelsäsongen drar igång på allvar har Mitt i Nacka kartlagt de farligaste ställena att cykla på, så att du som kör där kan vara lite extra uppmärksam.

I Nacka sker det många olyckor i jämförelse med andra kommuner i Stockholmsområdet. Särskilt olycksdrabbat är Värmdövägen, där 80 olyckor rapporterats in de senaste tio åren. De sträckorna av vägen där det skett flest olyckor är vid Nacka station, i området vid Ektorps centrum, men även vid Nacka forum.

Bästa sättet att ta sig till skolan

Värmdövägen i höjd med Boo är också en olycksdrabbad plats. Här bor Alex Rubin och han gillar att cykla. Nu när våren har kommit kör han till skolan varje dag på sin helt nyservade cykel, en tur på cirka tio minuter.

– Jag gillar det för det känns som man åker motorcykel, min cykel har åtta växlar, säger han.

Är det någon gång det känns läskigt att cykla?

– Mest om man cyklar i hög fart och inte kan stanna.

Mamma Li känner sig också trygg med sonens cykling.

– Ja, så trygg man kan vara med en åttaåring i trafiken.

Det som oroar är främst andra cyklister.

– Det finns de som kör galet fort, säger hon.

Fakta

Här sker olyckorna

På Värmdövägen i Sickla har ett flertal olyckor skett.

Gatunamn saknas 132

Värmdövägen 80

Ältavägen 24

Ektorpsvägen 13

Vikdalsvägen 13

Gamla Värmdövägen 12

Saltsjöbadsvägen 11

Järlaleden 10

Källa: Strada
Visa merVisa mindre

I Nacka har antalet cykelolyckor ökat för varje år. Under 2010 var antal rapporterade olyckor 34 stycken och förra året var den siffran uppe i 183 stycken, den högsta siffran under de senaste tio åren.

Totalt skedde 948 olyckor mellan 2010 och 2020. 36 av dem var allvarliga, varav en dödsolycka.

Nästan hälften av alla olyckor skedde på gång- eller cykelbana och en knapp tredjedel på vägsträcka.

Runt 60 procent av olyckorna var singelolyckor. Vid var tionde olycka var en annan cykel inblandad, och vid något fler var en personbil involverad. Vid ungefär fem procent av olyckorna var en fotgängare inblandad.

Korsningen Duvnäsvägen– Värmdövägen var utsatt förra året.