Jon Jogensjö cyklar i Hässelby. Här på Blomsterkungsvägen i Hässelby, där det saknas cykelväg och bilar och bussar kör snabbt. Foto: Linda Gren

"Cykeltrafiken prioriteras inte"

Hässelbycyklisten Jon Jogensjö är sin tvåhjuling trogen i alla väder. Med blogg och nätverk vill han skapa en bättre cykelmiljö i både hemstadsdelen och resten av stan.

  • Publicerad 15:41, 12 mar 2015

Att bygga fler bilvägar ökar inte framkomligheten, det blir fler bilar som tar upp mer yta

Som liten cyklade han runt i uppväxtstaden Ludvika oavsett vart han skulle – till skolan, till centrum eller till olika fritidsaktiviteter. När Jon Jogensjö flyttade till Stockholm för 25 år sedan flängde han runt mellan olika andrahandskontrakt – men cykeln följde alltid med.

– Jag har alltid tyckt det är roligt att cykla, säger han. Redan som barn tyckte jag det gav en frihetskänsla.

Sedan tre år tillbaka bor Jon, tillsammans med sin fru och deras son, i Hässelby Norra Villastad. Han arbetar som filmfotograf för olika produktionsbolag i innerstan och cyklar året runt.

– Det går snabbare att cykla till stan härifrån, säger han. Det tar ungefär 50 minuter dörr till dörr.

Men Jon Jogensjö gör mer än bara cyklar. Han är engagerad i cykelfrågor på sociala medier och driver bloggen Cykelpendla Hässelby om vardagscykling i och från Hässelby. Han har även startat nätverket ”Superlokala cyklandeombud”. Syftet är bland annat att engagera andra cyklande inom olika stadsdelar runt om i Stockholms län.

Enligt honom gör Stockholm stad ingen kvalitetskontroll av underhållet på stadens cykelbanor. Och underentreprenörerna, som anlitas bland annat för snöplogning, saknar erfarenhet av vardaglig cykling. Med nätverket vill han att medlemmarna ska felanmäla brister på sina respektive cykelbanor. Men målet är att staden ska ha egen organisation för kvalitetskontroll.

– Bristerna är som omfattande i Stockholms län och för att en förbättring ska ske måste många engagera sig.

I bland annat hemstadsdelen tycker Jon att det finns att göra. Men trots samtal efter samtal till stadens cykeljour blir det sällan rätt resultat, enligt honom.

– På de lokala cykelbanorna i Hässelby har det varit ofarbart i princip hela vintern för cyklande, säger han. Och det spelar ingen roll hur mycket jag felanmäler. I praktiken prioriteras inte cykeltrafik av Stockholm stad idag.

För Jon Jogensjö är det här hans sätt att bidra till ett smartare samhälle och han låter sig inte stoppas av bristande resultat utan vill fortsätta kämpa för att göra det enklare att cykla. Men när engagemanget blir för stort är det ibland svårt att komma ihåg och känna lusten till hur roligt han, trots allt, tycker det är att cykla.

– Jag vill inspirera andra att cykla – det är lätt och härligt, säger han. Men också visa på bristerna som finns och då det blir lite av en konflikt.

I en villaförort är det inte ovanligt att familjer har två bilar på garageuppfarterna.
Uppfarten hos familjen Jogensjö är tom och på sin gula lastcykel får Jon plats med allt från dagens inköp till arbetsutrusning. Och 8-årige sonen Nils trivs bättre på cykelns flak än att åka tunnelbana in till stan.

– Att bygga fler bilvägar ökar inte framkomligheten, det blir fler bilar som tar upp mer yta, säger han. Att cykla är yteffektivt och bättre både samhällsekonomiskt och för miljön.

Jon vill att fler ska upptäcka fördelarna med cykel och han tror sig ha svaret på hur cyklisterna ska bli allt fler.

– Med fler rätt byggda cykelbanor och med rätt underhåll kommer fler att cykla, säger han.

Jon Jogensjö

Ålder: 50.

Bor: Hässelby Norra Villastad.

Familj: Fru Tina och 8-årige sonen Nils.

Antal cyklar: 5.

Mil i veckan: Cirka 15.

Vill: Att det ska vara välfyllda cykelbanor ända in till stan.

Visa merVisa mindre