Cykelstölder. Boende på Lilla Sällskapets Väg i Bredäng har fått påhälsning av envisa cykeltjuvar. Foto: Rasmus Panagiotis/Sara Ringström

Cykeltjuvar med yxa gäckar bostadsområde i Bredäng: "De är här varje dag"

De kommer flera gånger om dagen för att hugga upp cykellås med en yxa. Den senaste veckan har Lilla Sällskapets Väg i Bredäng drabbats av en grupp envisa cykeltjuvar. Ring polisen, säger polisen.

  • Publicerad 11:49, 28 jun 2017

Det är den senaste veckan som boende i SKB-området på Lilla Sällskapets Väg, ibland kallat Svensktoppen, har fått besök av en grupp unga killar som stjäl cyklar. De har kommit till gården flera gånger samma dag, utrustade med bultsax och handyxa för att få upp cykellåsen. Oro, tips för hur man låser cyklar säkrast, balkongspaningar och uppmaningar att ringa polisen delas flitigt bland grannar.

– De har varit här varje dag nu på slutet. Det här har aldrig hänt på de 30 år jag bott här. Jag ringer polisen när jag ser dem, säger grannen Lena som ser allt från sin balkong.

Hon har just kommit ner på gården efter att några killar försökt hugga sönder ett lås. Efter att en granne försökt prata med dem försvinner de. Kort senare ser Lena hur de bär iväg på en cykel.

"Yxor känns inte bra"

Exakt hur många cyklar som stulits är oklart, och bara en är anmäld till polisen. Men en boende som haft särskild otur är Sebastian Calero, som blev av med båda sina cyklar inom loppet av fyra dagar.

– För några dagar sedan tog de en av cyklarna från cykelstället. Jag tänkte att de inte skulle bry sig om den andra som var gammal så jag tog inte in den. Men de kom tillbaks och tog den också, berättar han.

Hanna Imerud har burit upp sin cykel i hallen.

– När de försöker så ofta och kommer med yxor så känns det ju inte bra. Särskilt när det finns barn på gården. Jag tycker polisen borde prioritera det. Kanske kan fastighetsskötarna ta ett extra varv och hålla koll också, säger hon.

"Taskig uppfostran"

Mikael Sundberg, kommunpolis, har inte hört talas om cykeltjuvarna i området. En anmälan om cykelstöld har kommit in de senaste två veckorna. Men han förstår att de boende är oroliga.

– Det låter som en taskig uppfostran att man inte respekterar andra. Det är jättetragiskt. Om man ser någon med yxa som står och hackar på en cykel, ska man absolut ringa 112. Den yxan kan användas till andra saker och det är ett pågående brott. Gör man inte det är vi rätt chanslösa, säger han.

Inte prioriterat

Och alla måste anmäla stölderna, poängterar han.

– Och notera cykelns ramnummer. Ibland tar vi faktiskt folk med stulna cyklar. Och anmäler folk ser vi i statistiken vad som händer, då har vi med oss det ut när vi arbetar, säger han.

Men att lösa cykelstölder står inte högt på polisens lista, som idag brottas med underbemanning, menar Mikael Sundberg.

Men Sebastian Calero menar att det är viktigt att polisen tar tag i mindre allvarliga brott som cykelstölder.

– Jag tror inte att jag får tillbaka mina cyklar, men jag hoppas att man börjar se polisen här i området lite mer nu. Bredäng är ett rätt lugnt område, men det är viktigt att polisen tar tag i små brott så att det inte blir värre.

"Samma sak varje sommar"

För Inga-Lill Jonsson som bor vid Bredängs allé är cykelstölderna ett säkert sommartecken. Det handlar inte nödvändigtvis om någon liga, utan om ungdomsbus, tror hon.

– Det är samma sak varje år så fort sommarlovet börjar. Ungdomar tar cyklar och så ser man dem cykla runt på dem någon dag, sen slänger de dem i någon buske. Jag hittar cyklar ett par gånger i veckan. Jag ska börja med att ställa upp cyklarna jag hittar på torget, säger hon och föreslår att fler Bredängsbor gör samma sak.

Kommunpolis Mikael Sundberg kan inte säga vad cykelstölderna handlar om i det här fallet.

– Det finns ett helt spektra. En del tar för att tjäna pengar, andra som tar bara för att cykla runt och inte respekterar mitt och ditt. Och självklart är det mycket under sommaren, det är ju då många cyklar finns ute.