I mars och april accelererar cykelstölderna. Foto: Mostphotos

Cykelstölderna ökar i Sundbyberg

Antalet cykelstölder har ökat i Sundbyberg. Det visar nya siffror från Brå. Ett bra lås är avgörande för att hindra tjuvens framfart, enligt Stöldskyddsföreningen.

  • Publicerad 05:00, 27 mar 2019

2018 gjordes totalt 399 anmälningar om cykelstölder i Sundbyberg, jämfört med 2017 då 369 anmäldes. Under januari och februari i år har 22 anmälningar gjorts, jämfört med 16 samma månader förra året. Detta enligt siffror från Brå som Stöldskyddsföreningen tagit fram.

I flera av Stockholms kommuner ökade cykelstölderna i februari. En orsak som pekas ut är att snön försvunnit tidigt och att många har kunnat ta cykeln till jobbet.

Brås statistik visar att det är under mars och april som anmälningarna om stulna cyklar sticker iväg i Sundbyberg. Därefter avtar stölderna något i juli men stiger sedan igen i augusti-september.

Få cykelstölder klaras upp

Eftersom väldigt få cykeltjuvar ställs inför rätta uppmanar Stöldskyddsföreningen cykelägare att göra vad de kan för att minimera riskerna.

– Uppklaringsprocenten för cykelstölder är låg, så det är extra viktigt att göra det man kan för att minska risken att bli utsatt för cykelstöld. Vilket lås man har och hur man låser fast sin cykel är avgörande för att få behålla sin cykel, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.

Fakta

Så minskar du risken att få din cykel stulen

  • Lås inte endast med tillverkningslåset, utan lägg lite pengar på ett ordentligt certifierat lås.
  • Lås fast cykeln i ett fast objekt, helst i både ram och båda hjulen.
  • Lås om möjligt in cykeln inomhus över natten.
  • I offentlig miljö, skruva loss sadeln så den inte blir stulen, dessutom blir cykeln blir mindre attraktiv att stjäla.
  • Lämna cykeln på upplysta platser med insyn så ökar chansen att någon kan se ett stöldförsök och skrämma iväg tjuven.
  • Skriv ner ramnumret på cykeln. Om cykeln blir stulen kan du ange numret till polisen och de får lättare att identifiera just din cykel.
  • DNA-märk din cykel och cykeldelar, det hjälper polisen att binda tjuven vid brottet och ökar dina chanser att få tillbaka din cykel om den blir stulen.
  • Lås batteriet om du lämnar din elcykeln obevakad en kortare stund. Ta med batteriet om du ska vara borta längre stunder.
Visa merVisa mindre