Färre cykelstölder i januari och februari i år än förra året. Foto: Mostphotos

Cykelstölderna minskar i Järfälla

Cykelsäsongen har börjat och till följd också cykelstöld-säsongen. Men till skillnad mot andra Stockholmskommuner visar Järfälla på en minskning av cykelstölder.

  • Publicerad 09:01, 27 mar 2019

Under januari och februari minskade antalet anmälda cykelstölder i Järfälla jämfört med motsvarande månader i fjol, enligt siffror från Brå som Stöldskyddsföreningen tagit fram.

2018 gjordes totalt 391 anmälningar om cykelstöld i Järfälla, medan 420 cykelstölder anmäldes 2017.

I de flesta av Stockholms kommuner har cykelstölderna ökat. Brås statistik visar också att det är under mars och april som anmälningarna om stulna cyklar sticker iväg.

Få cykelstölder klaras upp

Eftersom väldigt få cykeltjuvar ställs inför rätta uppmanar Stöldskyddsföreningen cykelägare att göra vad de kan för att minimera riskerna. Ett bra lås är avgörande för att hindra tjuvens framfart, enligt Stöldskyddsföreningen.

– Uppklaringsprocenten för cykelstölder är låg, så det är extra viktigt att göra det man kan för att minska risken att bli utsatt för cykelstöld. Vilket lås man använder, och hur man låser fast sin cykel är avgörande för att behålla sin cykel. Låsningen är också ett krav för flertalet försäkringsbolag., säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.

Fakta

Så minskar du risken att få din cykel stulen

  • Lås inte endast med tillverkningslåset, utan lägg lite pengar på ett ordentligt certifierat lås.
  • Lås fast cykeln i ett fast objekt, helst i både ram och båda hjulen.
  • Lås om möjligt in cykeln inomhus över natten.
  • I offentlig miljö, skruva loss sadeln så den inte blir stulen, dessutom blir cykeln blir mindre attraktiv att stjäla.
  • Lämna cykeln på upplysta platser med insyn så ökar chansen att någon kan se ett stöldförsök och skrämma iväg tjuven.
  • Skriv ner ramnumret på cykeln. Om cykeln blir stulen kan du ange numret till polisen och de får lättare att identifiera just din cykel.
  • DNA-märk din cykel och cykeldelar, det hjälper polisen att binda tjuven vid brottet och ökar dina chanser att få tillbaka din cykel om den blir stulen.
  • Lås batteriet om du lämnar din elcykeln obevakad en kortare stund. Ta med batteriet om du ska vara borta längre stunder.
Visa merVisa mindre