Mellan den 1 januari och den 30 september fick polisen in 1208 anmälningar om stulna cyklar inom Östermalms stadsdelsområde. Motsvarande siffra för 2019 var 774 cyklar, vilket är en ökning med 56 procent.

– Vi märker det, inte bara på statistiken utan även inflödet av ärenden. Folk pratar om det, säger Louise Bovin, kommunpolis på Östermalm.

Hon ser flera förklaringar till ökningen. Dels är det allt fler som cyklar, särskilt sedan corona-pandemin bröt ut, dels finns det dyrare cyklar i omlopp.

– De har kommit på att cyklar är värda mer idag, elcyklar till exempel, de är mer stöldbegärliga.

Hela innerstaden drabbad

Uppgången är inte unik för Östermalm. Flera poliser som Mitt i har talat med menar att det är en liknande situation i hela innerstan.

– Vi har indikationer på att det finns tjuvar som har satt i system att åka runt och stjäla cyklar. Det är till exempel en del annonsörer som säljer cyklar på olika sajter som återkommer. Det finns mycket pengar att göra på det idag, säger Peter Enell, kommunpolis på Kungsholmen.

Vilka är dina bästa råd för att skydda sin cykel?

– Att parkera den inomhus på natten, ska man ställa den ute så försök parkera den mer synligt för boende. Man ska ha godkända lås och låsa fast den ordentlig, inte bara i framhjulet. Sedan ska man dokumentera sitt ramnummer. Har man inte det och cykeln stjäls så är den okänd för alltid och kan säljas till höger och vänster av tjuvar och banditer och det går inte att kontrollera, säger Peter Enell.