Hos Enskede cykel märker man av ett mycket större tryck än tidigare år. Foto: Christian Lärk

Cykelreparatören i Enskede: Så vårfixar du din cykel

Våren är här och många tar nu fram cykeln. Men en cykel som stått hela vintern kan vara i behov av lite kärlek innan den rullar ut på vägarna. Cykelreparatören Kimma Jankert delar med sig av sina viktigaste tips innan du hoppar upp på sadeln.

  • Publicerad 11:40, 26 mar 2020

Förra fredagen var det vårdagjämning, vilket innebär att det nu blir ljusare tider. Trots att det varit en mild vinter så har det dröjt fram tills nu för många söderortsbor innan cyklarna plockats fram.

Coronaeffekten

Kimma Jankert är vd och ägare av Enskede cykel och han vittnar om ett mycket högre tryck än vanligt på antalet cyklar som lämnas in på reparation.

Cyklarna står utomhus i väntan på reparation för att få plats.

– Det har dragit igång som aldrig förr, vi har aldrig haft så här mycket kunder. Det är tre gånger så mycket som det var i fjol vid den här tiden. Det beror nog på coronaeffekten, säger Enskede cykels ägare och vd Kimma Jankert.

Med coronaeffekten syftar Kimma på att färre väljer att åka kollektivt just nu, och istället plockar fram cykeln. Detta för att minska smittorisken när man ska transportera sig någonstans.

Pumpa först så slipper du göra av med pengar hos reparatören

Kimma Jankert

”Hagtornstagg, precis vad jag misstänkte”, säger Kimma Jankert.

Har man precis plockat fram cykeln ur förrådet så finns det en sak man ska göra först av allt. Det är att pumpa däcken.

– Många hör av sig och säger att de har punktering när cyklarna har stått en hel vinter. Då är det sällan punktering det handlar om, utan bara att däcken helt enkelt behöver luft. Pumpa först så slipper du göra av med pengar hos reparatören.

Säg till chefen att du kanske kommer senare till jobbet

Sedan följer flera kollar. Det handlar om att testa så att bromsarna, ringklockan och lyset funkar.

– Även fast det är längre dagar så blir det mörkt vid sju på kvällen. Då måste man ha fungerande lysen.

Kimma Jankert vill även påminna söderorts cyklister att det kan ta längre tid att cykla än att åka kollektivt eller köra bil.

– Säg till chefen att du cyklar och därför kanske kommer in senare in om du skulle ha åkt kollektivt eller tagit bilen. De brukar vara väldigt förstående för det.