VITT KORS. Cykelpiraterna markerar ut farliga cykelplatser i Stockholm med ett vitmålat kors. Här Hornsgatan. Foto: Pirat

Cykelpirater markerar farliga platser – med kors

Har du sett ett vitt kors i cykelbanan? Då kan det vara en osäker plats för cyklister. En grupp som kallar sig "Cykelpiraterna" har skapat en interaktiv karta och alla cyklister välkomnas att bidra med farliga infrastrukturlösningar.

  • Publicerad 13:59, 19 aug 2020

De har varit en löst sammansatt grupp i cirka ett år, Cykelpiraterna, och medlemmarna cyklar dagligen i Stockholm.

– Vi följer den politiska debatten och tycker att det går för långsamt med förbättringar i infrastrukturen i relation till hur mycket cyklismen ökar. Kampen handlar om vilka som ska ges mest utrymme: cyklister, fotgängare eller bilister, säger en företrädare för rörelsen som vill vara anonym.

Målar kors

Nu väljer de att åka ut och markera farliga cykellösningar, på cykelbanor eller i korsningar, med ett vitt kors. I dagsläget har de markerat ett hundratal platser. Enligt företrädaren använder de sig av en vit sprejfärg som försvinner inom fyra veckor.

– Korset är en symbol för det värsta tänkbara scenariot på de ställena, dessutom syns det väldigt bra. Vi vill både varna andra cyklister och uppmärksamma politiker och makthavare på var förändringar behöver göras.

På Cykelpiraternas sajt finns en interaktiv karta där alla som vill kan bidra och märka ut en farlig plats. När man markerat ut en plats på den interaktiva kartan trampar cykelpiraterna sedan ut och målar på kors på den befintliga platsen. Detta är anledningen till att piraterna vill vara anonyma.

– Så här i coronatider uppmanas folk att undvika kollektivtrafiken, då måste man också se till att man kan ta sig fram säkert på andra sätt. Vi tycker att vi gör beslutsfattarna en tjänst och kommer senare att lämna över kartan till dem.

Stadens nya plan för cykling mot enkelriktat

Som exempel på farliga trafiklösningar nämns bland annat Hornsgatan mellan Zinken och Hornstull.

– Cykelbanan är dragen på insidan av vägbanan men vid flera korsningar går den direkt ut i körbanan vilket gör att cyklisterna känner en falsk trygghet.

Även rondellen vid Vanadisplan i Vasastan upplevs som farlig.

– Där går cykelbanan ut i körbanan och många bilister har ingen koll på när cyklisterna kommer.

En annan osäker plats är hårt trafikerade Fleminggatan/S:t Eriksgatan vid Fridhemsplan.

– Där sker det incidenter varje dag.