Engagemang. Basil Jamil och Kajsa Marsk Rives söker engagemang hos Danderydsborna till cykelkaféet som hjälper nyanlända. Foto: Anton Kyhlbäck

Cykelkaféet för nyanlända söker volontärer

Danderyds egna förmedling av gratis cyklar till nyanlända söker volontärer för att utveckla sin ideella verksamhet.

  • Publicerad 12:19, 2 okt 2020

Alla ska kunna ge sig ut på en cykeltur.

Det arbetar den ideella föreningen “En utsträckt hand Täby & Danderyd” för. En gång i veckan bjuder de in nyanlända till sitt cykelkafé, där besökarna kan få en cykel, prata svenska och fika.

Nu söker de fler volontärer för att utveckla kaféet.

– Det finns mycket vi vill göra men inte har tid till, säger ordförande, Kajsa Marsk Rives.

För ungefär en månad sedan öppnade kaféet, som ligger i Danderyd, igen efter ett sommaruppehåll. Föreningen är aktivt i både Täby och Danderyd, men på grund av att de har haft för få volontärer har de har fått ställa in ett tillfälle.

– Det behövs alltid folk. Vi har mellan 15 och 25 besökare varje gång.

Basil fick jobb på cykelverkstad

Föreningen har en handfull aktiva volontärer som hjälper till. En av dem är Basil Jamil som kom till Sverige från Syrien som 18-åring. Han var med och startade kaféet, 2016, och kunde då hjälpa många som var i samma situation som honom.

– Jag kunde engelska, så jag kunde hjälpa till att översätta, och så är jag bra med händerna, säger Basil Jamil.

Regel. En regel på cykelkaféet är att besökarna bara får en cykel. En gammal kan dock bytas ut mot en ny om den är sönder. Foto: Anton Kyhlbäck

Reparatör. Basil Jamil började som volontär på cykelkaféet för fyra år sedan och har nu ett jobb på en cykelverkstad på Lidingö. Foto: Anton Kyhlbäck

Ordförande. Kajsa Marsk Rives är ordförande i föreningen "En utsträckt hand" sedan i maj. Foto: Anton Kyhlbäck

Idag arbetar han för en cykelverkstad på Lidingö.

– Cykelkaféet har betytt väldigt mycket för mig, och jag tror för många andra också. De hjälper inte bara till med cykel, utan mycket annat, som med att skriva cv.

Fortsatt behov om stöd

Förra året tog Danderyd emot 107 nyanlända personer. Till och med juli i år har man tagit emot 19 personer, och totalt i år väntas kommunen ta emot 72 nyanlända.

Trots att mottagandet av nyanlända till Danderyd har sjunkit är trycket på cykelfiket fortsatt stort, menar Kajsa Marsk Rives.

Ett mål de har haft är att kunna hjälpa till att reparera fler av kommuninvånarnas cyklar, men då behövs det fler volontärer med cykelkunskap.

Ett annat mål är att förse kommunens nyanlända invånare med en cykel.

– Vi kör på. Vårt jobb är att alla nya kommuninvånare ska få en cykel. Men vi hinner inte alltid hjälpa alla som behöver, säger Kajsa Marsk Rives.

Basil Jamil berättar om fördelarna med cykelkaféet.

– Det kan vara en fråga om kultur att cykla, exempelvis att en tjej kan få röra på sig fritt på en cykel, som hon kanske inte kunnat göra i sitt land. Det är också bra för Danderyd.

Vill du engagera dig?

Cykelkaféet har öppet på Dalstigen 1, Klingsta, på söndagar.

Besök föreningens Facebook-sida "En utsträckt hand - Täby & Danderyd" där du kan läsa mer om föreningen och anmäla dig som volontär.