Cykelförråd tömdes utan att boende förvarnats

Bagisbon Benitas cykel försvann när cykelförrådet tömdes utan förvarning förra veckan. Enligt fastighetsägaren Stockholmshem missade entreprenören att informera om tömningen. – Jag tycker det är så fruktansvärt dåligt skött, säger Benita.

  • Publicerad 17:02, 8 nov 2018

Förra onsdagen tömdes Benitas och hennes grannars cykelförråd på Svartågatan i Bagarmossen, men ingen av hyresgästerna hade förvarnats av fastighetsägaren Stockholmshem innan tömningen ägde rum.

– Min granne skulle ut och slänga sopor bredvid vårt cykelförråd. Då stod det några personer vid en lastbil där och skulle ta med hans barnvagn. Han undrade vad som pågick och då sa de att de fått order från Stockholmshem att tömma förrådet, säger Benita.

Cyklar försvann

Benita berättar att det var en städfirma som tömde förrådet. Morgonen efter kom lastbilen igen och lämnade tillbaka de flesta av cyklarna. Benita som haft två cyklar ståendes i förrådet fick bara tillbaka en av dem.

– Jag blev arg och förbannad och undrade vad de höll på med. De sa: ”Vi ska åka flera vändor och vi kommer med fler cyklar”. Men min cykel kom aldrig.

– De var jätteotrevliga och det var världens pådrag. De hanterade cyklarna som om det vore skrot. Jag har aldrig sett företaget eller lastbilen förut och undrar varför de har tillgång till vårt förråd.

Hon är inte ensam om att ha blivit av med sin cykel.

– En granne blev av med två cyklar. Sedan framgick det att fler förråd i närheten drabbats. Flera har fått tillbaka sina cyklar, men de är fortfarande lika förbannade.

Stockholmshem tömde cykelförrådet i Bagarmossen utan att förvarna innan. Dagen efter ställdes cyklarna tillbaka – men Benitas cykel var borta. Foto: Anna Z Ek

”Fruktansvärt dåligt skött”

Nu har det gått mer än en vecka sedan förrådet tömdes och Benitas cykel försvann. Hon väntar ännu på att få en förklaring kring varför förrådet tömdes och information om var hennes cykel håller hus.

– Jag tycker det är så fruktansvärt dåligt skött. Någon sa att Stockholmshem skulle informera om det här, men vi har fortfarande inte hört något. Min granne har barnvagnen i trappuppgången nu. Vi vågar inte ha några grejer i förrådet längre och vi vet inte om alla cyklar kommer komma tillbaka, säger Benita.

En informationsmiss

Stockholmshem svarar att de hade beställt en tömning av förrådet av städfirman, men att informationen aldrig gick fram till hyresgästerna.

– Entreprenören som genomförde tömningen hade av misstag inte informerat om detta på alla berörda adresser. När det framkom ombads entreprenören att återlämna alla cyklar, skriver Hanna Grön, kommunikatör på Stockholmshem, i ett mejl till Mitt i.

Stockholmshem ska nu se till att de hyresgäster som drabbats får tillbaka sina cyklar. Foto: Anna Z Ek

Först förklarade Stockholmshem att de hyresgäster som blivit av med sin cykel ska vända sig till städfirman, men de ändrade sig sedan.

– Eftersom det nu framkommit att cyklar fortfarande saknas kommer vi att gå ut med information till berörda hyresgäster så fort som möjligt. Vi kommer att uppmana hyresgästerna att kontakta oss så sköter vi hanteringen med entreprenören. På så sätt kan vi kontrollera att återlämningen fungerar och alla får tillbaka sina cyklar, skriver Hanna Grön.