Cykelfest i city när Skeppsholmsloppet avgörs

I kväll måndag är det dags för anrika Skeppsholmsloppet som firar 60-årsjubileum. Back in the days for profiler som bröderna Fåglum och Bernt Johansson fram längs den korta rundbanan, men även i dag är ett gäng elitcyklister på plats.

  • Publicerad 11:26, 20 aug 2018

– Förr lockade loppet internationella toppcyklister. Så är det inte nu, men vi har svenska cyklister av internationell klass i startfältet. Rickard Larsén som var med i EM i Glasgow och Stockholmstjejen Sara Hedberg som avgjorde Svenska Cupen i går till exempel, säger Oskar Ekman, tävlingsledare på Stockholms Cykelförbund.

”Det var bisarra mängder folk”

Årets lopp arrangeras av Fredrikshof IF, som också var arrangör premiäråret 1958.

Trångt i starten vid Långa Raden i 1968 års lopp.

– Då var världens bästa cyklister från ett 10-tal länder med och Stockholms stad satte in extrabåtar från Slussen för att transportera folk till ön. Det var bisarra mängder folk, flera 10-tusentals åskådare, säger Oskar Ekman.

Bra show för publiken

En sådan anstormning blir det knappast i år, men blir det inte regn så lär omkring 1 000 åskådare lockas till Skeppsholmen i kväll tror Oskar Ekman.
– Ja, det brukar vara lite folkfest och det blir en riktig show för publiken. Man ser stora delar av banan så det är spännande att följa tävlingen.

Årligt lopp de senaste 20 åren

På 1950- och 1960-talen arrangerades loppet vart tredje eller vart fjärde år. Sedan snart 20 år är det ett årligt evenemang, oftast med Fredrikshofs IF som arrangör.

På 1950- och 1960-talen lockade Skeppsholmsloppet internationella elitcyklister. Här leder Jupp Ripfel klungan före Sture ”Fåglum” Pettersson.

Årets lopp är den sista och därmed avgörande av totalt elva deltävlingar i Stockholms Landsvägscup. Hittills har drygt 400 cyklister varit med i de olika deltävlingarna i år, med tolv olika klubbar som arrangörer.

Många SM-guld för Stockholm

Cupen fungerar som en bra grund för säsongens stora mål så som den nationella cupen och SM. Stockholms cyklister har under de senaste säsongerna varit väldigt framgångsrika nationellt med många SM-tecken, till exempel har OS-silvermedaljören Lisa Nordén två raka guldmedaljer på SM i cykel och vid det senaste mästerskapet blev en Stockholmsklubb (MTB Täby) bästa ungdomsklubb vilket inte har hänt på över 20 år, berättar Oskar Ekman.

Vurpa i farlig kurva i Skeppsholmsloppet 1972.

Till kvällens tävling är 120 cyklister anmälda, men Ekman räknar med att ytterligare ett 30-tal anmäler sig under dagen.

Kajen uppgrävd – kortare bana i år

Banan brukar vara cirka 1 000 meter lång, men i år är den lite kortare.
– De gräver upp kajen, så vi fick lägga om banan lite. Den är ungefär 750 meter i år, säger han.
Först ut är ungdomsklassen som startar klockan 17.45 och kör 15 minuter plus ett varv. Herrar C startar 18.05, 25 minuter plus ett varv. Herrar B startar 18.35, 30 minuter plus två varv. Damer startar 19.10, 30 minuter plus två varv. Och sist startar Herrar A, klockan 19.45, 35 minuter plus två varv.