Cyklistbloggen.se hyllar Götgatans nya cykelväg. Foto: Cyklistbloggen.se

Cykelextasen över Götgatans nya cykelbanor: "Köpenhamnskvalitet"

Götgatan nya cykelbana hyllas av cyklisterna. "Det här är fan episkt. Köpenhamnskvalitet", enligt Christian Gillinger, som är en av de som driver Cyklistbloggen.

  • Publicerad 13:59, 12 aug 2016

Stockholm vill gärna vara en stad där man cyklar, men vägen dit är lång och cyklisterna är inte bortskämda med bra cykellösningar, enligt Christian Gillinger på Cyklistbloggen. Om man inte pratar om den nya cykelbanan på Götgatan. "Det här är fan episkt. Köpenhamnskvalitet." twittrade han glatt. Och när vi ringer upp honom är han närmast lyrisk över den nyanlagda cykelvägen.

– Den är grym, jösses. De har tagit bort alla svängar, de har lagt ny asfalt och målat. Den är placerad innanför de parkerade bilarna vilket är rätt ovanligt i Stockholm, säger han.

Götgatan är en av Stockholms mest cykeltäta gator och fylls av pendlingscyklister både morgon, eftermiddag och kväll. Upprustningen har fallit väl ut och cyklisterna är nöjda med förändringen.

– Om man jämför med förut så är det en jättestor skillnad. Det kändes väldigt otryggt men nu är det en cykelbana som alla vågar cykla på, man behöver inte hålla koll och väja mellan parkerade bilar. Och den är spikrak, vilket är ovanligt.

Är det här ett föredöme för andra cykelbanor?

– Definitivt. Nu är vi i Stockholm rätt svältfödda, så jag kanske tar i i överkant men det känns lite som man kan plagiera den här rakt av. Då kommer Stockholms cyklistgnäll försvinna.

Han påpekar också att det inte känns provisoriskt eller ihophafsat i all hast.

– Det är väldigt snyggt, det känns inte som en kompromiss utan som en riktig lösning. Det känns i hela kroppen när man cyklar där, jag blev helt lycklig i morse, vilket också säger lite om hela stan som cykelstad, säger Christian Gillinger.