Från vänster Petter Svärd, Joakim Söderström och Johan Blomberg Foto: Stefan Källstigen

Cykelexpertens tips – Så blir din cykel redo för våren

På Bike Room i Täby Kyrkby är det fullt ös. Många vill komma igång med cyklingen för våren. Så många att Joakim fått nyanställa.

  • Publicerad 05:00, 20 mar 2020

Det är bråda dagar för Joakim Söderström och cykelbutiken Bike Room i Täby Kyrkby.

– Jag öppnade för två år sedan och vi har sånt tryck nu att jag har jobbat mellan 12-18 timmar per dygn och det bara ökar. Folk vill tydligen börja cykla nu, säger Joakim.

Joakim Söderström, cykelhandlare.

Trycket har varit så hårt att han under veckan gick från att vara ett enmansföretag, till att ha två anställda.

– Ja jag har faktiskt fått anställa två personer på heltid. Sen är det klart att man är orolig. Spelreglerna kan ju var helt annorlunda imorgon men i lågkonjuktur brukar cykeln vara en stark faktor som inte viker sig. Vågar man inte satsa kan man inte vinna, säger han.

Vårda din cykel

Den 30 mars börjar kommunen sopa gatorna i Täby, vilket underlättar för cyklingen. Men redan nu går det utmärkt att susa fram på cykelvägarna.

Men innan du ger dig iväg är det viktigt att ge hojen lite kärlek om du inte använt den under vintern.

– Vi brukar lyfta tre saker. Kolla Bromsarna, se till att lyktorna fungerar och olja reglage. Då kan du se till att du har en trygg och säker cykel, säger Joakim Söderström.

 

Fakta

Tre tips från experten

  1. Ta fram en oljeflaska

    Smörj kedja och reglage så att allt löper fint. Det behövs efter en vinter. Men ta inte för mycket! Man kan jämföra det med handkräm, fem minuter efter vill jag kunna ta i mina saker, tänk så med din cykel. Den ska bli smord men det ska inte rinna om den så att dina kläder blir förstörda. Smörj in och ta sen en gammal trasa och torka av överflödet av olja. Ofta är det mellan länkarna det behövs och för mycket är nästan mer skadlig än för lite. Det går oftast åt mycket mindre än man tror.
  2. Kontrollera belysning fram och bak
    Lagen säger fast vitt sken framåt, och rött bakåt. Sen ska du ha reflexer i hjulen så att cykeln syns från sidan. Idag har många en reflekterande bård på sidan av hjulet. Sen finns det smarta reflexpinnar man kan trycka fast i ekrarna. Det är superlätt utan att man måste ta fram ett enda verktyg.
  3. Kolla bromsarna
    När man har en fotbroms ska man se till att det tar när man trampar baklänges, det ska ta efter 5-7 cm ungefär. När man pratar om handbromsar så ska det gå att trycka ungefär 10-20 mm sen ska bromsen ta.
Källa: Joakim Söderström
Visa merVisa mindre