Det kommet att gå undan på gatorna i Djursholm under kvällen. Foto: Läsarbild Henrik Tham

Cykelcirkusen har kommit Djursholms slott

Cykelloppen i Djursholm var vanligare förr. Men från 1970-talet och fram till förra året arrangerades inga lopp. I fjol fick däremot Djursholms slotts grand prix en nystart och under tisdagskvällen är det dags för årets upplaga av den snabba cykeltävlingen.

  • Publicerad 14:30, 22 maj 2018

Ikväll, den 23 maj, går cykeltävlingen Djursholms Slotts Grand Prix för andra året i rad. Banan är en 1,3 kilometer lång varvbana med start och mål vid slottet.

– Tävlingen lockar många av Sveriges bästa cyklister. Förra säsongen hade vi till exempel besök av OS-medaljören Lisa Nordén. I årets startfält finns SM medaljörer i samtliga klasser och hela eliten på damsidan, säger Oskar Ekman på Stockholms Cykelklubb som arrangerar kvällens tävling.

Förhandsfavoriten heter Frida Knutsson från Falun. Hon utmanas av Sveriges nya stjärnskott från Stockholm, Sara Hedberg som fick lite av sitt genombrott i Djursholm förra året.

Påverkar trafiken

Med ett hundratal cyklister på gatorna i Djursholms påverkas trafiken. Loppet går ner från slottet på Bielkevägen, höger in på Danderydsvägen, höger till Norrängsvägen och sedan höger till Bielkevägen igen. Dessa gator stängs nästan av helt med undantag från vissa igenomsläpp.

Till kvällen väntar fint väder vilket inte påverkar cyklisterna då loppet är förhållandevis kort.

– Det här är ett kul och intensivt lopp en sådan här kväll. Det blir inte jobbigt för att det varmt. Jag hoppas att många passar på att komma ut och kolla, säger Oskar Ekman.

Första start sker klockan 19.00 och tävlingen räknas att hålla på till 21.30.

Här går banan med start och mål vid den röda pilen.